BiH
0

Delegacija PSBiH učestvovat će u radu prve ovogodišnje sesije Vijeća Evrope

FENA
Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH pri Vijeću Evrope učestvovat će na prvom dijelu redovnog zasjedanja Vijeća za 2006. godinu, koje će se održati od 23. do 27. januara u Strasbourgu.

"Postojanje navodnih CIA-e zatvora u zemljama Vijeća Evrope", "Potreba za međunarodnom osudom zločina koji su počinjeni u totalitarnim komunističkim režimima", te "Suzbijanje ponovnih pojava nacističke ideologije" i "Ljudska prava u Čečeniji" osnovne su teme prve ovogodišnje sesije.

Prvog dana zasjedanja o parlamentarnoj dimenziji UN-a govorit će Martin Raguž, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Sead Avdić, član delegacije. Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je da se Raguž Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope obrati i u četvrtak 26. januara o temi "Koncept nacije".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Goran Milojević, u utorak 24. januara, postavit će pitanje za Josea Manuela Barrosoa, predsjednika Evropske komisije o tome kada se može očekivati olakšavanje ili ukidanje viznog režima za građane BiH, budući da je Bosna i Hercegovina na dobrom putu ispunjavanja uslova i standarda EU.

U okviru rasprave o potrebi za međunarodnom osudom zločina koji su počinjeni u totalitarnim komunističkim režimima, učesnicima skupa u Strasbourgu obratit će se član bosanskohercegovačke delegacije Ivo Lozančić, dok će o "Suzbijanju ponovnih pojava nacističke ideologije" govoriti Tihomir Gligorić, saopćio je Odjel za odnose sa javnošću PSBiH.