BiH
0

Delegacija PSBiH boravila u posjeti Državnom zboru Republike Slovenije

FENA
Delegacija Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, koju predvodi predsjedavajući Komisije Halid Genjac, boravila je danas u radnoj posjeti Državnom zboru Republike Slovenije.

U Ljubljani je delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa članovima Odbora za evropske poslove slovenskog parlamenta s predsjedavajućim odbora Antonom Kokaljem na čelu.

Genjac je po okončanju razgovora izjavio za Fenu da je bh. delegacija ovaj sastanak iskoristila, prvo, da se zahvali slovenačkom predsjedavaju Evropskom unijom (EU) kojom prilikom su Slovenci stavili otvaranje evropske perspektive regiona na visoki prioritet.

"U vrijeme slovenačkog predsjedavanja je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i mi smo iskoritili priliku da zahvalimo na podršci slovenačkim institucijama i slovenačnom predsjedavanju“, kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, glavni sadržaj razgovora je bio koji su načini da se iskoriste iskustva Slovenije u periodu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji, prevashodno iskustva u parlamentarnom radu u pogledu ubrzanja procesa usvajanja zakona potrebnih za harmoniziranje sa zakonima iz akija (acquis communaitaire) i način kako da se te procedure maksimalno ubrzaju da bi se postigli odgovarajući rokovi.

Genjac je kazao da će neka iskustva iz Poslovnika Državnog zbora Slovenije iz tog perioda biti vrlo korisna bh. parlamentarcima.

Dodao je kako je dogovoreno da državni službenici u komisijama za evropske integracije nastave zvaničnu, formalnu saradnju.

Istovremeno, kazao je Genjac, pošto Slovenija prenosi predsjedavanje EU Francuskoj i ovih dana će se održati sastanci predstavnika slovenačkog parlamenta sa francuskim parlamentom, dogovorili smo se o načinima na koji će Slovenci predstaviti francuskim parlamentarcima prioritete iz regiona i potrebe zemalja.

"Mi smo zagovarali lobiranje za potrebe BiH u smislu podrške Francuske tokom njenog predsjedavanja“, kazao je Genjac.