{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija preživjelih žrtava genocida otputovala u Hag

F
24.2.2007. u 11:35
0
0
Delegacija preživjelih žrtava genocida otputovala u Hag
0
Delegacija preživjelih žrtava genocida otputovala u Hag
Hag
Delegacija koju čine predstavnici Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode, udruženja preživjelih srebreničkih žrtava i žena–žrtava rata otputovala je jutros u Hag, gdje će pred Međunarodnim sudom pravde prisustvovati objavljivanju presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid najavljenom za 26. februar.
Predstavnici ovih udruženja u Hag odlaze sa uvjerenjem da će Međunarodnis du pravde donijeti odluku u korist BiH i da će pravda biti na strani žrtava.

Predsjednica Društva za ugrožene narode BiH Fadila Memišević izrazila je uvjerenje da će tužba BiH biti pozitivno riješena, te da je tokom sudskog procesa bh. pravni tim prezentirao snažnu argumentaciju.

-Ako je po pravdi, sigurna sam da će tužba biti pozitivno riješena za BiH, ustvrdila je Memišević.

Ona smatra da je to značajno ne samo za BiH, nego i za Srbiju i Crnu Goru, kojoj će presuda omogućiti da se suoči s prošlosti. Također, doći će do pravilne interpretacije prošlosti, što je jedan od važnih preduvjeta za ostvarenje mira u cijelom regionu.


Predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je kako majke odlaze u Hag po pravdu. Preživjele žrtve genocida, kako kaže, su živi svjedoci i znaju šta se desilo njima i njihovim najmilijim.

-Jedanaest i po godina čekamo pravdu i vrijeme je da svijet i Evropa, koji su dosad vodili prljavu politiku prema nama žrtvama, jednom kažu da pravda mora doći, istaknula je Subašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: