BiH
0

Delegacija porodica nestalih s Kosova posjetila Srebrenicu i Tuzlu

FENA
Deset članova Koordinacionog tijela udruženja porodica nestalih lica s Kosova posjetili su 10. i 11. jula Tuzlu i Srebrenicu kako bi se informirali o naučnom radom Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), razmijenili iskustva s predstavnicima udruženja porodica nestalih iz BiH te prisustvovali komemoraciji i ukopu žrtava Srebrenice, saopćeno je u četvrtak iz ICMP-a.

Delegacija je posjetila objekte u kojima ICMP sklapa i identificira posmrtne ostatke srebreničkih žrtava, a potom i centar u kojem ICMP čuva krvne uzorke koje je sakupio od članova porodica nestalih osoba iz cijele bivše Jugoslavije kao i koštane uzorke primljene od vladinih institucija u svrhu DNK analize u ICMP-evim laboratorijama u Sarajevu i Banja Luci.

Delegacija je posjetila masovnu grobnicu Budak u blizini Srebrenice gdje im je Sadik Selimović iz Instituta za nestale osobe BiH govorio o grobnici te o radu vladinih i pravosudnih nadležnih tijela, bliskoj saradnji s članovima porodica nestalih i sa ICMP-em, što omogućava porodicama da prate proces ekshumacija od početka do kraja.

Koodinaciono tijelo udruženja porodica nestalih lica s Kosova sastala se i s udruženjima nestalih iz Srebrenice u Memorijalnom centru "Srebrenica – Potočari" gdje su obišli groblje i nedavno otvorenu Spomen-sobu. Spomen-sobu čine dvije prostorije.

Posjeta je nastavak procesa razmjene iskustava između udruženja porodica iz regiona, navodi se u saopćenju ICMP-a.