Strazbur
0

Delegacija Parlamenta BiH na zasjedanju PS VE

FENA
Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, koju predvodi šef Delegacije Bakir Izetbegović, učestvovat će na trećem dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope od 22. do 26. juna u Strazburu.

Tokom petodnevnog zasjedanja planiran je izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope, a kako je najavljeno, treći dan junskog zasjedanja bit će u cjelosti posvećen raspravi o stanju ljudskih prava u Evropi.

Ostale interesantne teme o kojima će se raspravljati tiču se izazova finansijske krize za svjetske ekonomske institucije, lobiranja u demokratskim društvima (Evropski kodeks o lobiranju), aktivnosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u 2008. godini, kao i zaštite ljudskih prava osoba koje su raseljene duži vremenski period.

U četvrtak, 25. juna dominirat će debate o finansiranju servisa javnog emitiranja, obnovljivoj energiji i okolišu, te nuklearnoj energiji i održivom razvoju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.