Posjeta
0

Delegacija Općine Jajce u Predsjedništvu BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić primili su danas delegaciju Općine Jajce predvođenu načelnikom Nisvetom Hrnjićem.

"Od decembra 2005. godine intenzivno se radi na projektu kandidature historijske jezgre grada Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Dobili smo podršku svih nivoa vlasti a sa projektom smo upoznali i sve ambasadore akreditirane u BiH.Prioritet u radu nam je da građani Jajca budu opredjeljeni za ovaj projekat i da lokalna zajednica da svoj doprinos, kako bi historijska jezgra Jajca bila stavljena na Listu svjetske baštine u junu naredne godine,“ kazao je načelnik Jajca Nisvet Hrnjić.

Naglasio je problem 26 ruševnih objekata oko gradske jezgre, za čije uklanjanje, kako je rekao, treba obezbijediti 260 hiljada KM, a kao poseban problem naveo je bespravnu gradnju koja narušava graditeljsku cjelinu.

Načelnik Hrnjić je istakao da se u drugoj polovini avgusta u Jajcu očekuje dolazak eksperata ICOMOS-a (Međunarodnog vijeća za spomenike i područja pod zaštitom UNESCO-a) te da će oni otvoriti pitanje bespravne gradnje, ali i da on očekuje da se novim Regulacionim planom, čija je izrada u toku, riješi bar dio tih problema.

Govoreći o historijskoj jezgri koja bi trebala biti stavljena na Listu svjetske baštine, pomenuo je graditeljsku cjelinu Crkva sv. Marije (koja je 1528. godine pretvorena u Sultan Sulejmanovu džamiju) sa Zvonikom sv. Luke u Jajcu te rekao da o njenoj namjeni postoje različiti stavovi ali da će i to pitanje biti riješeno. Načelnik Hrnjić je kazao kako će uskoro biti završeni radovi na restauraciji,kako je rekao, jedinog javnosti dostupnog, srednjevjekovnog grba Bosne - grba Kotromanića te je pozvao članove Predsjedništva BiH da tim povodom posjete Jajce.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da Predsjedništvo BiH podržava projekat kandidature historijske jezgre Jajca na listu svjetske baštine UNESCO-a te je izrazio zadovoljstvo naporima koji se čine u realizaciji tog projekta. On je prihvatio poziv da posjeti Jajce te rekao da Jajce ali i bh kulturno historijska baština zaslužuju da budu uključeni na listu svjetske baštine.

Podršku projektu kandidature Jajca na listu svjetske baštine UNESCO-a dao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazavši da će, kao i do sada, i ubuduće dati svoju maksimalnu podršku ovom projektu.On je prihvatio poziv da posjeti Jajce te rekao kako je Jajce dragulj kojeg treba promovirati.

Član državne komisije za UNESCO Enes Milak kazao je da Jajce u užoj gradskoj jezgri ima 23 spomenika, od kojih je 10 nulte kategorije, te da je 14 objekata već popravljeno. Naglasio je da gradsko jezgro treba dovesti na nivo koji odgovara međunarodnim kriterijima.