Posjete
0

Delegacija norveške vlade u Ministarstvu odbrane BiH

FENA
U Ministarstvu odbrane (MO) BiH danas su boravili predstavnici Agencije za javnu upravu iz Vlade Kraljevine Norveške, Svein Eriksen i Anne K. Kalleberg.

Prijem i razgovor u Ministarstvu odbrane BiH gostima je priredila zamjenica ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Marina Pendeš.

Ona je zahvalila Vladi Norveške za pruženu pomoć u izradi strateškog pregleda odbrane, kao i u drugim oblastima u kojima MOBiH ima razvijenu saradnju s norveškom Vladom, a posebno u zbrinjavanju otpuštenog personala u procesu reforme sistema odbrane u BiH, pomoći Centru za obuku i mirovne operacije u Sarajevu, kao i finansijskoj podršci učenja engleskog jezika u MO i OSBiH.

Gosti su obećali nastavak pomoći i saradnje, u kom cilju su boravak u regionu iskoristili i za posjetu MOBiH kako bi zajedno utvrdili prioritete i oblasti buduće saradnje.

Kao područja na koja bi se mogla proširiti saradnja i pomoć Vlade Norveške Ministarstvu odbrane BiH, Pendeš je navela mogućnost podrške opremanju Misije BiH pri NATO-u u Briselu i podrške u opremanju sredstvima za video-nadzor skladišta municije i naoružanja u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.