BiH
77

Delegacija MMF-a stigla u BiH, do 24. maja potvrda o zaduženju za 1,05 milijardi KM

Piše: S. H.
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jučer je stigla u dvosedmičnu posjetu BiH gdje će sa entitetskim i državnim ministarstvima finansija dogovoriti detalje i zaključiti pismo namjere o kreditnom zaduženju naše zemlje kod te finansijske instituciej za 1,05 milijardi KM.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da će misija MMF-a u BiH boraviti do 24. maja do kada bi dogovor o kreditu trebao finaliziran. Nedim Ilahi, koji predvodi misiju MMF-a jučer se već sastao sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom, a u narednim danima održat će sastanke s federalnim i državnim ministrima finansija.

Glavne teme razgovora odnosit će se na finansijske, fiskalne i strukturalne reforme, kako bi našoj zemlji bio odobren novi kreditni aranžman.

"Oba entiteta su spremna na aranžman s MMF-om, a konačan stav imat ćemo nakon sastanka fiskalnog vijeća 24. maja", kazala je Milićević.

Konkretniji detalji i uslovi MMF-a do sada nisu poznati, osim općih stavova da je potrebno nastaviti reforme. Jedino što se znalo jeste da je uslov bila likvidacija Banke Srpske, što se i dogodilo.

Izvjesno je da BiH bez novog kredita ne može funkcionisati, te da će sudeći prema najavama čelnih ljudi pristati vjerovatno na sve uslove zaduženja, a kada se ti uslovi objelodane saznat ćemo hoće li se prodavati neka državna preduzeća ili će se štedjeti na socijalnim kategorijama.