BiH
0

Delegacija Ministarstva kulture i sporta KS položila cvijeće na grob Safeta Pašalića

FENA
U znak sjećanja na velikog umjetnika Safeta Pašalića, delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je na groblju Bare položila cvijeće na njegov grob.

Polaganjem cvijeća obilježena je 20. godišnjica od smrti istaknutog dramskog umjetnika Safeta Pašalića i čovjeka koji je u bosansko-hercegovačkom teatru i šire ostavio neizbrisiv esnafski trag.

Glumac i dramski pisac Safet Pašalić rođen je 1907. godine u Brčkom. Umjesto poziva knjigovođe za koje je učio Trgovačku akademiju, 1928. godine pridružuje se putujućoj družini Miše Miloševića i postaje glumac.

Njegovoj glumačka karijera pamti se po izuzetno interpretiranim likovima Hamleta, Jage i Glostera u Šekspirovim dramama, Kočkarjova u Gogoljevoj "Ženidbi", Lenbaha i Ignacija Glembaja u Krležinim dramama...

Također je igrao i uloge u dramama Tenisi Vilijamsa, Branislava Nušića, Molijera, Čehova i drugih svjetskih klasika. Godine 1949. osnovao je Narodno pozorište u Mostaru i bio njegov prvi upravnik, ali i reditelj i glumac. Sa uspjehom je nastupao i na radiju, te dao nekoliko izuzetnih ostvarenja na sceni Malog pozorišta u Sarajevu.

Zajedno sa Miodragom Žalicom napisao je i drame "Rt prema mjesečini", "Glumci i rode" te "Sviće ugašeni dan", koje su sa uspjehom prikazivane na scenama pozorišta u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Zenici. Autor je i libreta za balet "Grozdani kikot" po istoimenoj prozi Hamze Hume.

Safet Pašalić je bio dugogodišnji predsjednik Udruženja dramskih umjetnika BiH. Dobitnik je niza nagrada od kojih se ističe 27-julska nagrada tadašnje SR BiH za životno djelo.