Dvodnevna posjeta
0

Delegacija Marylanda u posjeti BiH

SRNA
Guverner američke savezne države Maryland Martin O'Malley i brigadni general James Edkins predstavnik Nacionalne garde Marylanda započinju danas dvodnevnu posjetu BiH tokom koje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem i ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem.

Ovom prilikom razgovaraće se o programu partnerstva između BiH i Marylanda koji je u toku, kao i tome kako država Maryland može nastaviti saradnju sa BiH na polju reforme odbrane i prijema u NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Osim toga, guverner O’Malley i brigadni general Edkins razgovaraće i o načinu uključivanja civilnog sektora u program partnerstva, u poljima kao što su civilna zaštita, obrazovanje, zdravstvena zaštita i biznis. 

Tokom boravka guvernera u Sarajevu, BiH će poslati 17 pripadnika vojne policije u državu Maryland kako bi tokom dvosedmičnog programa imali priliku vidjeti kako radi vojna policija Nacionalne garde države Maryland.

Program partnerstva BiH i države Maryland počeo je u 2003. godini i ogleda se u programima razmjene oružanih snaga dvije zemlje radi poboljšanja interoperabilnosti i razmjene iskustava, dodaje se u saopštenju.