BiH
0

Delegacija Maroka u BiH

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić primila je danas u Sarajevu delegaciju Kraljevine Maroko, koju je predvodila Latifa Akharbach, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Maroko.

Trišić-Babić izrazila je zadovoljstvo posjetom, te informisala delegaciju o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i aktivnostima koje BiH poduzima na svom putu ka evroatlantskim integracijama.

Saopćeno je da je saradnja dviju zemalja na dobrom nivou ali da postoji prostor za daljnje unapređivanje političkih i ekonomskih odnosa.

Akharbach je informisala delegaciju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH o političkoj situaciji Kraljevine Maroko, te spoljnoj politici koju vode.

Istaknuto je da je bilateralna saradnja dviju zemalja dobra ali da se treba raditi na uspostavljanju saradnje na više nivoa. Naglašeno je da je parlamentarna saradnja dviju zemalja od velikog značaja, te sa tim u vezi predložena je razmjena posjeta parlamentarnih delegacija dviju zemalja.

Akharbach je izjavila da BiH i Maroko trebaju unaprijediti ekonomsku saradnju i, s tim u vezi, naglasila da Maroko priprema prijedlog Sporazuma o podsticaju investitora za koji se nada da će biti i realizovan.

Istaknuto je da BiH ima velike potencijale za razvoj turizma, te da BiH i Maroko trebaju usko sarađivati na tom domenu.

Trišić-Babić je istakla da bi komunikacija između dviju zemalja bila u znatnoj mjeri unaprijeđena kada bi se otvorilo diplomatsko predstavništvo Kraljevine Maroko u Sarajevu. Ona je informirala delegaciju Maroka i o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih nacija za 2010.- 2011. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.