BiH
0

Delegacija Kuvajta u posjeti KCUS-u

FENA
Delegacija Grupe prijateljstva Kuvajt - BiH Nacionalne skupštine Kuvajt, predvođena dr. Dalfallah Fdhail Abu Ramyah, posjetila je danas Klinički centar Univerziteta Sarajevo i s generalnim direktorom te medicinske ustanove prof. dr. Farisom Gavrankapetanovićem razgovarala o budućoj saradnji.

Posjeta je upriličena u okviru zvanične posjete kuvajtske delegacije Bosni i Hercegovini, a gosti su istaknuli da je važno da KCUS konstantno promovira vrijednosti kojima raspolaže. U susretu je naglašeno je da će kuvajtski parlamentarci, tamošnjim nadležnim organima, preporučiti da posjete KCUS i uvjere se u, kako je rečeno, uspjehe u radu te medicinske ustanove, te sugerirati potpisivanje memoranduma o budućoj suradnji koji bi obuhvatio transfer znanja i tehnologija.

Direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović goste je informirao o strukturi i načinu rada te medicinske ustanove. Pri tom je istaknuo oblast onkologije, kardiohirurgije, radiologije, te naglasio da je vrlo razvijena i oblast fizikalne medicine.

On je izrazio nadu u čvrstu suradnju u oblasti zdravstva sa Kuvajtom i spremnost da stavi na rapolaganje kapacitete KCUS-a za potrebe liječenja naroda te zemlje. Gosti su taj prijedlog s radošću prihvatili s obzirom da je, kako je naglašeno, u toj zemlji prisutan nedostatak medicinskog kadra raznih specijalnosti.