Godišnjica smrti
0

Delegacija KS položila cvijeće na mezar Alije Izetbegovića

Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja sedme godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, delegacija Kantona Sarajevo, predvođena predsjedavajućim Skupštine KS Denisom Zvizdićem, ministrima za boračka pitanja, obrazovanje i nauku i stambenu politiku Hajrudinom Ibrahimovićem, Safetom Kešom i Čedomirom Lukićem položila je danas cvijeće na mezar rahmetli Alije Izetbegovića, kao i na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju “Kovači”.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BIH rahmetli Alije Izetbegovića i spomen obilježje poginulim braniteljima položili su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, te mnogobrojne općinske delegacije, predstavnici boračkih organizacija, kao i veliki broj građana Sarajeva.

Današnjem polaganju cvijeća prisustvovali su i najbliži članovi porodice rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, čija je politička karijera obilježila dvije decenije života BiH, a posebno period sticanja nezavisnosti i odbrambenog rata.

Nakon prvih višepartijskih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine izabran za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine kao predstavnik Stranke demokratske akcije iz redova bošnjačkog naroda, a u Predsjedništvu je ostao do 2000. godine.

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu, u 78. godini.