BiH
0

Delegacija Kraljevine Norveške u posjeti BiH

FENA
Predsjednik Parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjørn Jagland danas će boraviti u zvaničnoj posjeti BiH.

Jagland će se susreti s članovima Predsjedništva BiH.

Delegacija Kraljevine Norveške susrest će se i sa članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a zatim će biti održana svečana ceremonija u povodu okončanja radova na obnovi i rekonstrukciji fasade zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH podsjećaju da je Kraljevina Norveška u velikoj mjeri doprinijela zahtjevnoj obnovi objekta Parlamentarne skupštine BiH s približno 2,48 miliona KM, finansirala je rekonstrukciju i adaptaciju Velike dvorane koja je u funkciju ponovo puštena u septembru 2005. godine.

Naredna donacija Norveške omogućila je sanaciju i adaptaciju Arhiva Parlamentarne skupštine BiH, ureda administracije, kao i nabavku literature za čitaonicu.

S obzirom da je okončan najveći dio unutrašnjih rekonstrukcionih radova, kao i vanjskih radova, rekonstrukcija fasade predstavlja završnu fazu građevinske rekonstrukcije objekta Parlamentarne skupštine BiH.

Učešćem u ovom projektu, Norveška na simboličan način zaokružuje proces dugogodišnje podrške, kako obnovi zgrade tako i samoj instituciji Parlamentarne skupštine BiH.

Ugovor o javnoj nabavci radova "Rekonstukcija i obnova fasade objekta Parlamentarne skupštine BiH" potpisan je 12. maja 2008. godine. Ukupna vrijednost radova prema Ugovoru bila je 3.486.490,48 KM. Norveška je finansirala oko 80 posto, dok je preostalih 20 posto sredstava izdvojeno iz Budžeta institucija BiH.