BiH
0

Delegacija Kantona Sarajevo na evropskim otvorenim danima u Briselu

FENA
Brisel
Brisel
Delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Denisom Zvizdićem učestvuje u Briselu na evropskim "Otvorenim danima", gdje 250 regionalnih predstavništva održava prezentacije, radionice i seminare.

"Pravo je zadovoljstvo predstavljati Kanton Sarajevo na jednoj ovako značajnoj manifestaciji kao što je sedmica 'Otvoreni dani regiona i Evrope'. Ovdje je prisutno 250 regija, a Kanton Sarajevo je jedina regija koja dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, a ima mogućnost prezentirati svoje komparativne prednosti. Upravo nam one omogućuju da se povežemo s drugim regionima kako bismo u budućnosti mogli koristiti fondove Evropske unije, koji su usmjereni upravo u one oblasti koje na neki način predstavljaju i prioritete u Kantonu Sarajevo, dakle vezani su za turizam, zaštitu okoliša, razvoj poljoprivrede, urbani razvoj i energiju" , rekao je predsjedavajući Zvizdić.

S predstavnicima Kantona Sarajevo susreo se ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je jedna od bosanskohercegovačkih regija dobila priliku da prisustvuje ovako važnom događaju.

„Open Days" regija i gradova je najveća godišnja manifestacija koja se održava od 8. do 11. oktobra u Briselu.

Organizatori manifestacije su Komitet Evropske unije i Evropska komisija. Uz ministra privrede Abida Šarića i ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Abida Jusića, Kanton Sarajevo predstavlja Turistička zajednica, SERDA, FIPA i Privredna komora KS-a.