Zapalili svijeće
82

Delegacija iz RS-a u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici: Pomirenje je moguće ako su sve žrtve jednake

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Delegacija iz RS-a predvođena ministrima Stašom Košarcem, Nenadom Nešićem, predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem odala je počast na području nekadašnje Dobrovoljačke ulice u Sarajevu poginulim pripadnicima JNA.

Uoči dolaska na područje nekadašnje Dobrovoljačke ulice, a današnje Hamdije Kreševljakovića, u Istočnom Sarajevu služen je parastos za poginule pripadnike JNA.

"Sve dok svi u Sarajevu ne shvate da je poštovanje žrtava dvosmjerna ulica, a ne jednosmjerna i da, ukoliko tražiš da se tvoje žrtve poštuju, moraš da poštuješ tuđe", rekao je Nenad Stevandić.

Nakon toga, delegacija je krenula autobusima prema Sarajevu te su na prostoru nekadašnje Dobrovoljačke ulice položili cvijeće i zapalili svijeće.

Tom prilikom javnosti se obratio i ministar za boračka pitanja RS-a Danijel Egić.

"Došli smo da mirno odamo počast pripadnicima JNA koji su na ovaj dan ovdje ubijeni. Iako je ta kolona koja se kretala ulicom nije imala napadački karakter, ona je ipak napadnuta i nažalost desio se strašan zločin te je ubijeno nekoliko pripadnika. Za taj zločin još niko nije odgovarao i mi ćemo kao vlada insistirati na tome da se to riješi. Insistirat ćemo da svi oni koji su ubijali nedužne civile budu izvedeni pred lice pravde", rekao je ministar.

Danijel Egić (Foto: I. L./Klix.ba)
Danijel Egić (Foto: I. L./Klix.ba)

Poručio je kako ratno stanje u BiH još uvijek nije bilo proglašeno u trenutku kada su pripadnici JNA napuštali Dobrovoljačku ulicu.

Prisutnima na Drveniji se obratio i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić.

"Uvijek i svakom prilikom pozivamo na pomirenje, mir i međusobno poštovanje. To je moguće samo ako su žrtve jednake. Za svakog zločinca žrtva je legitiman cilj. Ne postoji ništa gore da pobijete ljude kojima ste dali garanciju. Prošlo je mnogo godina. Ne možete očekivati da se jedne žrtve uvažavaju, a druge ne i da to bude put prema miru. Što se nas tiče, nećemo odustati da se borimo za ravnopravnost odluka RS-a kao i prava svake žrtve. Dok žrtve ne budu jednake, dok se prema žrtvama ne bude izražavalo jednako poštovanje i dok ne budu jednako civilizovani pomeni i u Srebrenici i ovdje, nećemo odustati", rekao je Stevandić.

Osvrnuo se i na izjavu nekadašnjeg generala JNA Milutina Kukanjca koji je rekao kako se zna tačan broj ljudi koji je poginuo u Dobrovoljačkoj.

"Njegove izjave su licitiranje. Nisu svi poginuli iste sekunde. Neki su umrli dan-dva kasnije", poručio je.

Na pitanje da li će se u RS-u prestati negirati genocid u Srebrenici, Stevandić je odgovorio kako se svi građani pridržavaju odluka Narodne skupštine RS-a.

Nenad Stevandić (Foto: I. L./Klix.ba)
Nenad Stevandić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Postoje odluke NSRS koje omogućavaju svakome građaninu da ima svoj stav. Ne može se praviti vrsta ideologije da se jedan narod inkriminiše, a drugi ne", zaključio je Stevandić.

Pored gore navedenih, delegaciju su predvodili i izaslanik predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić i zastupnici Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić i Miroslav Vujičić, vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.