Niz tema na stolu
0

Delegacija iz Francuske posjetila Ministarstvo odbrane BiH, razgovarano o unapređenju saradnje

V. K.
Zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović danas su primili delegaciju Francuske, na čelu sa zamjenikom direktora za strateške poslove u Upravi za sigurnost i razoružanje Ministarstva vanjskih poslova Alexandreom Vulicem i šefom Odjela za NATO i translatlantske odnose Thibautom Del Giudiceom.

Razgovaralo se o mogućnostima unapređenja bilateralne vojne suradnje, ulozi Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH te prioritetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Gosti iz Francuske istaknuli su da njihova zemlja vrlo važnim smatra stabilnost Bosne i Hercegovine i čitave regije te naglasili da je Francuska predana ulasku BiH u euroatlantske integracije.

Galić i Goganović izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i naglasili važnost daljeg učešća pripadnika francuskih oružanih snaga u sastavu EUFOR-a.

Kao prioritete OS BiH istaknuli održavanje spremnosti Bataljonske grupe lakog pješaštva OS BiH, koja je deklarirana za međunarodne operacije, dalje opremanje Deminerske jedinice OS BiH, kao i poboljšanje smještajnih kapaciteta i uslova života i rada pripadnika OS BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Galić najavio je da se u narednim danima može očekivati da BiH naprave neke od ključnih koraka koji bi ubrzali put ka punopravnom članstvu u EU te naglasio da na svim poljima suradnja BiH i Francuske treba biti intenzivirana.

Zamjenik ministra Goganović je konstatirao kako je Francuska dokazani prijatelj svih građana BiH.

Naglasio je da EUFOR situaciju u BiH smatra stabilnom, što se je važno za sigurnost cijele regije ali i Europe.

Zaključio je i da su građani BiH u složenim međunarodnim odnosima uvijek opredijeljeni za mir te da odnosi Francuske i BiH trebaju biti bliski, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.