BiH
0

Delegacija hrvatskog Ministarstva poljoprivrede u radnoj posjeti BiH

FENA
Delegacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske danas su u Sarajevu razgovarali o unapređenju trgovinske razmjene u oblasti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Bilance koje imamo s Hrvatskom, našim najvećim vanjskotrgovinskim partnerom, dosta su nepovoljne na području agrara i svrha sastanka je bila da se pomogne unapređenju razmjene i poboljšanju odnosa u ovom sektoru", kazao je na konferenciji za novinare ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac.

On je dodao da su u konstruktivnim razgovorima utvrdili način kako doći do boljih uvjeta naročito u razmjeni i trgovini proizvodima animalnog porijekla, a potom i u prometu voća i povrća.

Na bilateralnom ministarskom sastanku govorilo se i o implementaciji sporazuma o slobodnoj trgovini, te o veterinarskoj saradnji, pristupanju CEFTA-i i pozitivnim iskustvima Hrvatske u vezi s registracijom poljoprivrednih gazdinstava i dozvoljenim mjerama za zaštitu i podsticaj domaće proizvodnje.

Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je da je robna razmjena dvije zemlje povećana u smislu hrvatskog izvoza u BiH i izvoza poljoprivredno-prahrambenog sektora BiH u Hrvatsku. U prvom kvartalu ove godine, kako je dodao, došlo je do značajnijeg povećanja robne razmjene - oko 45 posto za hrvatski izvoz u BiH, a 46 posto za uvoz proizvoda iz BiH.

Odnos te razmjene, gledajući s aspekta BiH nije zadovoljavajući jer je izražen visoki deficit i slaba pokrivenost uvoza izvozom.

Hrvatska je iskazala spremnost za pomoć BiH u uspostavi sistema koji treba rezultirati donošenjem zakonodavnih okvira i izgradnjom institucija.

"Nije nam namjera stvarati bilo kakve administrativne ili necarinske barijere za protok robe iz BiH u Hrvatsku, nego strikno poštivanje preuzetih obaveza i međunarodnih standarda ili pojednostavljeno poštivanje onoga što neće Hrvatskoj štetiti u procesu pridruživanja EU", istakao je Čobanković.

Dogovoreno je, prema njegovim riječima, da službe dvaju ministarstava do kraja juna izvrše obilazak i inspekcijski pregled izvoznih objekata kako bi se stvorili uvjeti za veću dostupnost tržišta.

CEFTA kako su istakli ministri nema alternativu i predstavlja svojevrsnu pripremu za EU.