BiH
0

Delegacija grada Sarajeva susrela se sa Samaranom

FENA
Huan Antonio Samaran
Huan Antonio Samaran
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić i savjetnik gradonačelnice Sahrudin Sarajčić, u sklopu radne posjete pobratimskom gradu Barceloni, susreli su se s Huanom Antoniom Samaranom, nekadašnjim predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i dokazanim prijateljem Sarajeva.

Delegacija Grada Sarajeva upoznala je Samarana o aktivnostima na revitalizaciji olimpijskih borilišta, stvaranju uvjeta za međunarodna skijaška nadmetanja, te oživljavanja olimpijskog duha, saopćeno je iz gradske Pres-službe.

Samaran je podržao napore koje Grad Sarajevo čini na obnovi devastiranih olimpijskih objekata, te se posebno interesovao za aktivnosti Grada na planu održavanja međunarodnih skijaških nadmetanja.

Obećao je da će pomoći u iznalaženju novca za finansiranje dvorane za klizanje na prostoru Zetre, te je predložio da se Grad Sarajevo obrati sa zahtjevom Fondu solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u cilju pružanja finansijske podrške ovom projektu.

Također, Samaran je izrazio nadu da će do obilježavanja 25. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 2009. godine, novac za izgradnju nove ledene dvorane ne samo biti osiguran već i da će njena izgradnja biti završena, te da će tom prilikom biti obavljeno i njeno svečano otvaranje.

On je podržao napore Grada Sarajeva na stvaranju potrebnih uvjeta za održavanje svjetskih skijaških takmičenja te obećao podršku MOK-a, napominjući ipak, da brže uključivanje Sarajeva u organizaciju međunarodnih sportskih manifestacija i takmičenja najvećim dijelom ovisi od nadležnih institucija BiH.