BiH
0

Delegacija grada Sarajeva susrela se s privrednicima Konye

FENA
Delegacija Grada Sarajeva, koju čine gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Emin Švrakić i vijećnici Idriz Hodžić i Ana Baltić, tokom zvanične posjete turskom gradu Konyi a nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji dva grada susrela se s predstavnicima Trgovačke komore, Privredne komore i Udruženja industrijalaca Konye, što je dio konkretne realizacije odredaba potpisanog Sporazuma.

Gradonačelnica Borovac upoznala je privrednike iz Konye o mogućnostima za privredna ulaganja u grad Sarajevo na partnerskim osnovama i prednostima za ta ulaganja u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turskoj. Privrednici iz Konye obećali su da će omogućiti bh. firmama da se na što bolji način mogu predstaviti na sajmovima koji se u toku godine održe u Konyi.

Predsjednik industrijalaca Konye Tahir Buyukhelvacigil obećao je da će se na web portalu ove asocijacije koja broji 20.000 članova naći sve mogućnosti za investiranja u Sarajevo.

Delegacija Grada Sarajeva posjetila je Seldžučki univerzitet gdje se susrela s rektorom Suleymanom Okudanom koji ju je upoznao o spremnosti za uspostavljanje konkretne saradnje sa Sarajevskim univerzitetom. Gradonačelnica Borovac zahvalila je rektoru i Vladi Turske što je programima stipendiranja omogućila da veliki broj studenata iz BiH stječe znanja na ovom univerzitetu naglasivši da su gradu Sarajevu i BiH potrebni obrazovani kadrovi koji će biti budući nositelji razvoja svoga grada i države.

Gradonačelnica Semiha Borovac, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i načelnik Općine Meram, koja pripada Gradu Konyi, Refik Tuzcuoglu otvorili su izložbu slika bh. likovnih umjetnika koja je upriličena u okviru svjetske kulturne manifestacije obilježavanja 800. godina rođenja Hz. Mevlana, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Tokom boravka delegacije Grada Sarajeva u Konyi u dijelu grada koji se zove Bosna i Hercegovina otvoren je park s imenom Sarajevo, a najduža ulica dobila je ime po prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.