BiH
0

Delegacija Grada Beča u posjeti Gradu Sarajevu

FENA
Povodom manifestacije Dani Beča u Sarajevu 25. aprila - 10. juna 2007. godine, delegacija Grada Beča predvođena gradonačelnikom Michaelom Hauplom posjetila je danas Grad Sarajevo i razgovarala s gradonačelnicom Semihom Borovac o saradnji dvaju gradova.

Gradonačelnica Sarajeva izrazila je zadovoljstvo posjetom delegacije Grada Beča, naglasivši kako je, uz saglasnost gradonačelnika Beča, početak manifestacije Grada Beča koji je bio predviđen kao svečana ceremonija zbog dana žalosti preuređen u donatorsku manifestaciju koja će imati humanitarni karakter i pomoći Pedijatrijskoj klinici i najmlađim stanovnicima grada da dobiju bolje uvjete liječenja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Gala večera povodom otvaranja Dana Beča u Sarajevu na kojoj će se prikupljati iznosi za Pedijatrijsku kliniku bit će održana večeras u hotelu Holiday Inn. Donaciju je najavio gradonačelnik Grada Beča u iznosu od 10.000 eura, a austrijski privrednici su skupili 20.000 eura. U Domu armije sutra će biti održan i koncert humanitarnog karaktera, a od karata koje su do sada prodate skupljeno je oko 12.000 KM.

Gradonačelnica Borovac je izrazila zahvalnost zbog pomoći Beča gradu Sarajevu i BiH za vrijeme agresije na BiH i pomoći koju još Beč pruža kada je u pitanju studiranje bh. studenata u gradu Beču, kojih ima trenutno oko 3.000.

"Posebno sada je značajno to da Grad Sarajevo i Grad Beč mogu da računaju nakon današnje izjave gradonačelnika Beča na iskrene partnerske odnose u daljnjim evropskim integracijama i na putu evropskih integracija BiH a posebno grada Sarajeva koji želi da prihvati sve evropske standarde i metode kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji. Grad Beč će biti partner Gradu Sarajevu posebno kada su u pitanju projekti infrastrukture i predstoji zajednički rad na formiranju tih projekata i pomoći koju ćemo imati od Grada Beča", kazala je gradonačelnica Borovac, nakon razgovora s delegacijom Grada Beča.

"Želim da Dani Beča u Sarajevu preteknu u najboljem redu i da se kroz kulturnu saradnju još više zbliže umjetnici ova dva grada te da građani Sarajeva bolje upoznaju kulturu Austrije i Beča", poručila je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnik Beča Michael Haupl izrazio je zadovoljstvo povodom prvog posjeta Sarajevu, te je izrazio i sućut roditeljima umrle djece nastradale u požaru, najmlađim štićenicima Dječijeg doma "Bjelave".

"Moja prva posjeta jutros bila je posjeta tunelu gdje sam obišao muzej tunela i to je veoma impresivno djelovalo na mene. Za mene je nezamislivo da se na samo sat vremena leta udaljeno od Beča u jednoj modernoj Evropi tako nešto moglo desiti. Iz tog razloga smo mi kao Grad Beč bili na raspolaganju i pružili svoju potpunu podršku u obnovi grada Sarajeva da bi se ljudi mogli što prije vratiti normalnom životu", kazao je Haupl.

"Danas mogu samo čestitati narodu Sarajeva na onome što ste izvrsno učili u obnovi vašeg grada. A zajednička budućnost Sarajeva i Beča bit će okarakterizirana partnerskim odnosima u Evropi. Došao sam ovamo da podvučem značaj Dana Beča u Sarajevu i da ponudim kulturnu saradnju, ali i da ponudim zajednički put u zajedničku Evropu. Radujem se zajedničkoj budućnosti u našoj zajedničkoj kući Evropi", kazao je gradonačelnik Beča.

Manifestacija Dani Beča u Sarajevu trajat će do 10. juna.

Program manifestacije je prije svega kulture prirode. Bit će održane izložbe slika, prisustvovat će umjetnici iz Grada Beča, ulične trupe, gostovanje određenih muzičkih trupa, a značajan dio će biti posvećen i edukativnim radionicama, kazala je gradonačelnica Borovac.