BiH
0

Delegacija Fondacije "Zdravlje i srce" u posjeti Nebojši Radmanoviću

FENA
Povodom 30. septembra, Svjetskog dana srca, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u Banskom dvoru u Banjoj Luci predstavnike Fondacije "Zdravlje i srce" koji su ga informirali o radu te fondacije i aktivnostima.

Predstavnici Fondacije obavijestili su Radmanovića da će danas u Banjoj Luci biti potpisana "Evropska povelja o zdravlju srca", koja predstavlja veliki korak u organizovanim nastojanjima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini na prevenciji srčanih oboljenja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Potpisivanjem Povelje, Bosna i Hercegovina, putem Fondacije "Zdravlje i srce" iz Republike Srpske, kao supotpisnika tog dokumenta, praktično postaje prva zemlja van Evropske unije koja pristupa Povelji.

"Evropska povelja o zdravlju srca" je značajna jer omogućava zemljama potpisnicama da naprave vlastite planove i programe implementacije njenih ciljeva i obaveza.

Predstavnici Fondacije u današnjem susretu s Radmanovićem istakli su da su sve ove aktivnosti vođene u saradnji s Društvom doktora medicine RS-a, Komorom doktora medicine RS-a i Ministarstvom zdravlja RS-a.

"Kao rezultat toga smrtnost u Republici Srpskoj od kardiovaskularnih oboljenja u 2006. prvi put je pala ispod 50 posto smrtnosti od svih bolesti"

Član bh. predsjedništva Nebojša Radmanović čestitao je predstavnicima Fondacije "Zdravlje i srce" Svjetski dan srca i poželio im još više uspjeha u radu. On je obećao da će u svoje ime uputiti posebno pismo podrške Fondaciji radi animiranja državnih institucija i drugih društvenih organizacija na uključivanje u ove aktivnosti.

"U tom smislu, mogla bi se pokrenuti inicijativa za uvođenje taksi na duhan, kao jednog od najvećih uzročnika srčanih bolesti posebno kako bi se smanjilo štetno djelovanje pušenja na djecu i omladinu. Mnoge zemlje u Evropi su taj problem riješile uvođenjem ovih taksi iz kojih se finansiraju programi prevencije i liječenja oboljelih od srčanih bolesti", navodi se.

Fondacija "Zdravlje i srce" član je evropske mreže fondacija koje se bave prevencijom srčanih oboljenja. U delegaciji Fondacije, kaja je danas posjetila Radmanovića, bili su direktor doc. dr. Duško Vulić i predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske prim. dr. Milenko Krneta.

Svjetski dan srca ustanovljen je 2001. kao globalna inicijativa i postao je vodeća pokretačka snaga za podsticanje prevencije srčanih oboljenja širom svijeta. U BiH se taj dan obilježava svake godine raznim manifestacijama - od masovne besplatne kontrole zdravlja do organizovanja tribina, naučnih skupova i seminara posvećenih tim pitanjima.

Ovogodišnji Svjetski dan srca ima za temu "Udružimo se za zdravo srce". Te aktivnosti podržava Svjetska zdravstvena organizacija, UNESCO i UN.