BiH
0

Delegacija federalne Vlade danas u posjeti Hercegovačko-neretvanskom kantonu

FENA
Delegacija Vlade FBiH s premijerom Nedžadom Brankovićem na čelu posjetit će danas Hercegovačko-neretvanski kanton - općine Čapljinu i Stolac.

Nakon sastanka s načelnikom općine Čapljina programom posjete predviđen je obilazak crpne stanice u Tasovčićima i vodospremne stanice u Hotanju. U podne će biti svečano pušten u rad vodoopskrbni sistem „Dubravska visoravan – I faza“ (naselje Hotanj), a sat kasnije planiran je sastanak s načelnikom općine Stolac.

Područje Dubravske visoravni proteže se na tri općine: Čapljina, Stolac i Mostar. Osnovna kočnica napretka cijele regije je neopskrbljenost pitkom vodom. Osnovni izvor pitke vode za cjelokupni vodoopskrbni sistem Dubravske visoravni je izvorište Bjelave na desnoj obali rijeke Neretve.

U toku 2005. godine Vlada Federacije BiH je donijela Odluku i program utroška sredstava razvoja utvrđenih proračunom FBiH za tu godinu, te izdvojila 4,7 miliona KM za realizaciju I faze vodoopskrbe Dubravske visoravni.

Na temelju provedenog međunarodnog natječaja odabran je izvođač radova, Konzorcij „Konstruktor Neretva" d.o.o.Čapljina i „Konstruktor Inženjering " d.o.o.Split.

Početak radova u okviru I faze je bio krajem augusta 2006.godine, a njihov završetak krajem juna 2007.godine.

U prvoj fazi izgradnje bili su obuhvaćene crpne stanice Bjelave i Tasovčići, vodosprema Hotanj, te cjevovodi na dionicama C.S. Bjelave-C.S.Tasovčići, C.S.Tatsovčići-vodosprema Hotanj, te vodosprema Hotanj -Čvor 111.