BiH
0

Delegacija Evropskog parlamenta posjetila Srebrenicu

FENA
Delegacija Evropskog parlamenta sa Slovencem Jelkom Kacinom na čelu boravila je danas u općini Srebrenica gdje su s lokalnim rukovodstvom razgovarali o mogućnostima ekonomske pomoći ovoj općini.
  • Ovdje danas otvoreno razgovaramo o najtežim problemima. Ako kažemo da je u BiH teško, onda je sigurno u Srebrenici najteže i ako se ovdje može otvoreno razgovarati o izazovima budućnosti, onda je to posebno dragocjen korak ka budućnosti, rekao je Kacin.

Član delegacije parlamentaraca Neil Parish istakao je da je jasno da Evropska unija mora ekonomski pomoći Srebrenici da bi bilo bolje i Srbima i Bošnjacima.

  • Ako želimo postići i to da se novac efikasno troši veoma je značajno da investicije koje stižu, stižu tamo gdje su najpotrebnije, rekao je Parish.

Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić je istakao da je cilj evropskih parlamentaraca da našim političarima kažu šta treba učiniti da uhvate korak s Evropskom unijom.

  • Smatram da Srebrenica treba da dobije poseban status, ne da bi u Srebrenici Bošnjaci imali prevlast, nego da bi Srebrenica bila mjera života u BiH, rekao je Malkić.

Boraveći danas u Srebrenici kao jedna od članova delegacije, lady Miloška Nott, predsjednica Fondacije „Lady Nott“ koja se već nekoliko godina bavi rekonstrukcijom porušenih objekata na ovom području, istakla je da će se i u ovoj godini nastaviti sa sličnim aktivnostima.

  • Do sada je ova fondacija obnovila 59 kuća, ambulantu i tri škole, kazala je Nott.

Delegacija je nakon sastanka obišla Memorijalni centar Potočari, Rudnik olova i cinka „Sase“ i Fabriku autodijelova „Cimos“.