Poruka nadležnima
79

Delegacija Evropske unije: Nezavisnost sudija i tužitelja je od suštinskog značaja

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se saopćenjem za javnost u vezi pravosudnih postupaka u vezi javnih nabavki, ali i pritisaka na te institucije.
"Očekujemo od vlasti iz cijele BiH da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučaju bilo kakvih sumnji o zloupotrebi sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme odgovora na COVID-19 pandemiju. Od svih predstavnika vlasti očekujemo da provedu učinkovite istrage, u potpunosti u skladu sa garancijama pravičnog suđenja, na temelju načela vladavine prava, kao ključne vrijednosti EU, i bez bilo kakvog političkog pritiska ili uticaja. Neovisnost tužitelja i sudija su od suštinskog značaja i moraju se osigurati. Prijetnje i pritisci na policiju i tužitelje su neprihvatljivi", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo jučer se o ovom pitanju oglasila i ambasada SAD-a.

"Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da bez daljnjeg odlaganja uskladi zakonodavstvo BiH o javnim nabavkama sa relevantnom pravnom stečevinom EU, kako se to zahtijeva i u Mišljenju", zaključuje se u saopćenju.