BiH
0

Delegacija Evropske komisije u BiH obilježava Dan Evrope

FENA
Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini tradicionalno proslavlja 9. maj, Dan Evrope, kojim se obilježava godišnjica Schumanove deklaracije.

Tim povodom, Evropska komisija podsjeća da je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, govorom u Parizu dao novi politički prijedlog za Evropu čiji cilj je bio stvaranje trajnog mira među evropskim narodima.

Schumanov uspjeh Evropska unija, koja predstavlja najduži period neprekidnog mira u historiji, potvrdit će svečanim koncertom Omladinskog simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope večeras u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u 20 sati.

Omladinski simfonijski orkestar jugoistočne Evrope okuplja mlade muzičare koji sviraju u glavnim simfonijskim orkestrima u regiji kao što su Beograd, Ljubljana, Zagreb, Skoplje i Sarajevo te muzičare porijeklom iz regije koji sviraju u simfonijskim orkestrima u Londonu, Parizu, Beču i Dizeldorfu.

Maestro Siniša Marković će dirigirati orkestrom od 50 muzičara, koji će izvesti Bethovenovu 3. simfoniju, Op 55, "Eroica", a izvedbu će direktno prenositi BHT1 i BH Radio1.

Zvanicama će se obratiti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ambasador Dimitris Kourkoulas.

Iz Delegacije Evropske komisije u BiH je saopćeno da se Dan Evrope obilježava širom BiH.

Primjer tome je da se na tvrđavi u Jajcu vihori najveća zastava Evropske unije i da je priređen zanimljiv kulturno-zabavni program kojem će prisustvovati Ferdinand Kopp, predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH.

Nevladina organizacija "Europlus Doboj" je uz podršku Delegacije Evropske komisije u BiH organizirala dvodnevnu proslavu Dana Evrope koja uključuje različite sportske i kulturne aktivnosti.

Organiziran je rafting pod nazivom "Put ka Evropi", u kome će učestvovati članovi kajakaških i rafting klubova iz Zenice, Zavidovića, Maglaja, Banje Luke i Doboja. Čamci će biti obilježeni zastavom Evropske unije.

Istovremeno, u Doboju će biti organizirano i karting takmičenje te informativni štandovi koji će biti postavljeni u centralnom parku u Doboju, gdje će se građanima dijeliti promotivni materijal Evropske unije.

Planirani su i kulturno-zabavni sadržaji, radionice i promocija edukativnog materijala.

Dan Evrope se već tradicionalno, uz podršku Delegacije Evropske komisije u BiH, obilježava i u Trebinju.

Centralna svečanost tog dvodnevnog događaja počet će u subotu 10. maja u Crkvinama, gdje će se Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije, prisutnima obratiti uime Delegacije Evropske komisije u BiH.

U dvodnevnoj proslavi Dana Evrope u nizu kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti, koje organizira Ženski centar Trebinje, učestvuju društva i sportski klubovi iz susjednih gradova, Nevesinja, Berkovića, Ljubinja, Gacka.