Reakcija
0

Delegacija EU u BiH o pozivu Dodika na "mirni razlaz": To ne vodi nigdje i kreira strah

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini reagovala je na pozive predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika o "mirnom razdruživanju", ali i na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

U reakciji na usvojenu rezoluciju, Delegacija EU u BiH kaže kako je genocid u Srebrenici utvrđena činjenica.

"Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu.

Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti", kažu iz Delegacije EU.

Dalje navode kako su pozivi Dodika na "mirni razlaz" u BiH apsolutno neutemeljeni.

"Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju", saopštili su.

Za kraj, podsjetili su na otvaranje pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te pozvali partnere u vladajućoj koaliciji na povratak "jedinom realnom cilju".

"Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu", rekli su iz Delegacije EU u BiH.