Izjava za Klix.ba
44

Delegacija EU pozdravila potez SDA o prijedlogu izmjena Izbornog zakona: To je važno za evropski put

V. K.
Delegacija Evropske unije u BiH reagovala je na inicijativu Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su uputili Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.
U izjavi za Klix.ba Delegacija EU je naglasila kako pozdravlja potez SDA.

"Evropska unija pozdravlja pokretanje procesa jučer predloženim izmjenama Izbornog zakona koje je uputio zastupnik Šerif Špago. Podsjećamo članove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na svojoj sjednici 29. decembra imaju priliku da se dogovore o setu mjera koje bi povećale integritet, pravičnost i transparentnost izbora", naveli su.

Također, ističu kako je izborna reforma veoma bitna za EU put BiH.

"Izborna reforma je važan dio 14 ključnih prioriteta, posebno ključnog prioriteta 1 koji se odnosi na osiguranje provođenja izbora u skladu sa evropskim standardima kao i osiguranje transparentnosti finansiranja partija. Dogovor o izmjenama Izbornog zakona koji bi uključivao mjere koje se odnose na integritet, prije marta 2024. godine, zasigurno bi poslao jasnu poruku Briselu da BiH uistinu pravi napredak u procesu pristupanja EU. Još i važnije, to bi poslalo snažnu poruku građanima BiH čime se potvrđuje da se njihovi glasovi zaista broje", poručili su.

Na kraju, Delegacija EU u BiH je ohrabrila sve napore koji se dešavaju u Parlamentu BiH.

"EU ohrabruje napore u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostaje posvećena podršci procesu koji vode domaći akteri u BiH s ciljem poboljšanja provođenja izbora", zaključili su za Klix.ba iz Delegacije EU u BiH.