Stanje neprihvatljivo
50

Delegacija EU poslala upozorenje: BiH riskira da bude jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera

V. K.
Delegacija Evropske unije u BiH reagovala je na tešku finansijsku situaciju na javnom servisu te su poručili kako je ovakvo stanje neprihvatljivo.
Zbog cjelokupne situacije na javnom servisu iz Delegacije Evropske unije su saopćili kako političari moraju preuzeti odgovornost i riješiti trenutno stanje.

"Bosna i Hercegovina risikira da bude jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera na državnom nivou. Ovo je neodgovorno i neprihvatljivo. Pozivamo političke lidere da hitno pronađu rješenje za finansijsku situaciju na BHRT-u. Ovo je suština i dio je 14 ključnih prioriteta za BiH na EU putu", naveli su iz Delegacije EU.

Podsjetimo, Upravni odbor BHRT-a održao je prije nekoliko dana vanrednu online sjednicu na kojoj se razgovaralo o dramatičnoj finansijskoj situaciji. Na sjednici je usvojen Zaključak s kojim Upravni odbor upoznaje vlasti i javnost.

"Ili će se hitno pronaći rješenje za stabilno finansiranje ovog javnog servisa, ili će se on potpuno ugasiti. Danas je osmi dan kako smo ušli u novu kalendarsku godinu a da ugovor o naplati RTV takse s JP Elektroprivreda BiH još nije potpisan. To znači da je BHRT ostao bez osnovnog prihoda, zaposleni bez plata, a ovaj javni emiter na nivou države, u cjelini bez mogućnosti da plaća svoje obaveze", naveli su 8. januara iz BHRT-a.

Razlog je, kako ističu, opstrukcija RTRS-a i RTV Federacije BiH jer očito i dalje namjeravaju uzurpirati dio prihoda od takse, koji zakonom pripada BHRT-u.

"I zadržati monopol nad raspolaganjem prikupljenih sredstava. I pored toga što su nezakonito na svom računu zadržali gotovo 20 miliona KM, insistirajući da se prihod od naplaćene takse uplaćuje na njihov račun, RTV FBiH želi da nastavi ovu praksu i u novom ugovoru o prikupljanju takse s Elektroprivredom BiH. Ovakva praksa prisutna je od 2017. godine", dodaju iz BHRT-a.