Sloboda medija
0

Delegacija EU: Novinarima mora biti omogućeno da obavljaju posao bez prijetnji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Delegacije Evropske unije u BiH ocijenjeno je da novinarima u Bosni i Hercegovini mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao bez prijetnji te da su prijetnje protiv novinara, bile one online ili ne, kao u najskorijem slučaju prijetnje smrću upućene novinaru u Banjoj Luci i ranije u Sarajevu, istinski povod za brigu.

Naglašavaju da Evropska unija strogo osuđuje sve prijetnje protiv novinara i slobode medija, te apeluju na agencije za provođenje zakona u BiH da u potpunosti istraže takve slučajeve i osiguraju sigurne uslove za rad za sve novinare.

"Javne debate zasnovane na činjenicama su od suštinske važnosti za bilo koje demokratsko društvo. Novinari obavljaju veoma važan zadatak u demokratskim društvima. Dok to čine, oni trebaju zaštitu vlasti. Bilo koja prijetnja ili napad na novinara je napad previše i mora se istražiti pravovremeno jer može uticati na cijelu profesiju i, posljedično, na cijelo društvo", navodi se u saopćenju.

Sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara su, smatraju, prioriteti za Evropsku uniju i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni aspekt procesa EU integracija zemalja zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

"Kao dio procesa sačinjavanja mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, EU će tražiti činjenice, uključujući kako se institucije BiH odnose sa govorom mržnje, napadima, prijetnjama i pozivanjima na nasilje, na i izvan interneta", istakli su.

Zaključuju da pomno prate ova pitanja pri ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji te da očekuju punu podršku onih koji obnašaju odgovorne pozicije u ostvarivanju ovih političkih prioriteta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.