{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija EU: Neuspostavljanje NKT ima ozbiljne posljedice po BiH i njene građane

Klix.ba
26.9.2018. u 13:05
8
6
Delegacija EU: Neuspostavljanje NKT ima ozbiljne posljedice po BiH i njene građane
8
Delegacija EU: Neuspostavljanje NKT ima ozbiljne posljedice po BiH i njene građane
Foto: N. G./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u BiH u saglasnosti sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH poručili su da BiH do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku za saradnju s EUROPOL-om što ima ozbiljne posljedice po građane naše zemlje.
"Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku (NKT) za saradnju sa EUROPOL-om. Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH i njene građane. Podrivanje saradnje sa EUROPOL-om će se odraziti na sigurnost BiH i njenih građana", saopćeno je iz Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Navodi se da je višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara BiH propustilo važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku.

"U operativnom smislu, bez funkcionalne NKT, vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu. Osim toga, BiH ne može slati svoje oficire za vezu u EUROPOL-ovo sjedište, niti dobiti EUROPOL-ovog oficira za vezu u zemlji.

Ovo uporno kršenje sporazuma sa EUROPOL-om moglo bi dovesti do privremene obustave primjene Sporazuma - što se nikada nije dogodilo ni sa jednom drugom zemljom."

U saopćenju se navodi da ovo politički veoma utiče na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala, te jačanja vladavine prava, a posebno u pogledu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

"U proteklih nekoliko mjeseci smo vidjeli da vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a. Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja, moguće je pronaći i rješenje. U podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka", zaključeno je iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: