Temeljita procjena
14

Delegacija EU: Izmjene Krivičnog zakona FBiH odstupaju od procjene GRECO-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta FBiH prije dva dana je usvojio izmjene Krivičnog zakona FBiH koje se odnose na krivično djelo trgovina utjecajem. Javnost je ostala negativno iznenađena ovim izmjenama jer on direktno pogoduju političarima koji vrše trgovinu utjecajem, a o svemu se na naš upit očitovala i Delegacija EU u BiH iz koje ističu da izmjene odstupaju od procjene GRECO-a.

"Učinkovitost i djelotvornost borbe protiv korupcije i teških oblika kriminala u Bosni i Hercegovini, a posebno kapaciteti institucija za vladavinu prava da pokažu solidne rezultate istraga, krivičnog gonjenja i presuda, bit će temeljito procijenjeni nasprem standarda i pravne stečevine EU u predstojećem Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Konkretno u vezi odluke Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izmjeni Krivični zakon FBiH u vezi sa trgovinom utjecajem, ona se smatra odstupanjem od procjene koju je GRECO dao 2017. godine konkretno za ovu stavku, a što može direktno utjecati na sveukupne napore uložene u borbu protiv korupcije u BiH", kazali su za Klix.ba iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da vremenski rok za ove izmjene može dodatno ugroziti bilo koju krivičnu istragu koja se trenutno vodi protiv određenih dužnosnika iz FBiH.

"Dok EU procjenjuje odgovore BiH na Upitnik, a koji uključuju i kvalitet antikorupcijskog zakonodavstva, pozivamo vlasti FBiH da se pridržavaju opredjeljenja za borbu protiv korupcije i teških oblika kriminala preuzete u sklopu Reformske agende, te da u tom kontekstu hitno stvore uslove za operativno funkcionisanje posebnih odjela Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH", poručili su iz Delegacije.