Poruka vlastima
39

Delegacija EU: Apelaciono odjeljenje Suda BiH treba biti u Istočnom Sarajevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini komentarisala je jučerašnji sastanak lidera na državnom nivou u Sarajevu kazavši kako Apelaciono odjeljenje Suda BiH treba biti u Istočnom Sarajevu, ne u Banjoj Luci na čemu insistiraju predstavnici iz RS-a.
Jučer su u Sarajevu sastanak održali predstavnici Trojke, SNSD-a i HDZ-a, a kasnije se na press konferenciji novinarima obratio lider SNSD-a Milorad Dodik. Bio je vidno ljut željama Trojke da Apelaciono odjeljenje bude smješteno na drugoj lokaciji u RS.

"Ako je Banja Luka sporna, onda oni negiraju državu za koju se toliko zalažu", rekao je Dodik.

Iz EU su poručili sljedeće:

"Razočaravajuće je da se nije mogao postići kpompromis oko sjedišta Apelacione instance Suda BiH. Ključni piroritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu "unapređenje funkcionisanja pravosuđa", uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima", kazali su iz EU.

Prema shvatanju EU, dodaju oni, rasprava se vodila između sjedništa u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

"U skladu s mišljenjem Vencijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritovrski objekti i kazneno-popravne ustanove te usluge pravne pomoći. Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insisitraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva", zaključeno je.

Ipak, ističu da su ohrabreni viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom.