Europe House
107

Delegacija EU: Ako ste zabrinuti za prozore na Vječnoj vatri, nisu PVC

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se povodom izvođenja radova na obnovi zgrade "Vječna vatra" u centru Sarajeva, tačnije novih prozora koji podsjećaju na PVC stolariju. Novi izgled prozora je izazvao brojne negativne reakcije građana.
"Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade 'Europe House' (treba da se otvori u proljeće 2023.), molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo (ne PVC). Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom", naveli su.
Kažu da su planove odobrile nadležne vlasti na nivou Federacije i kantona uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.

"Nakon restauratorskih radova, 'Europe House' će biti atraktivan i živahan centar koji će obogatiti kulturni život prekrasnog Sarajeva i radujemo se što ćemo za nekoliko mjeseci dočekati naše prve goste", dodali su.

Podsjetimo, u prizemlju impozantne zgrade koja je definitivno jedan od simbola Sarajeva, poznata kao Vječna vatra, postavljeni su bijeli prozori koji trenutno odudaraju od autentičnog izgleda zgrade i podsjećaju na PVC stolariju.