BiH
4

Delegacija EBRD-a u posjeti KS: Rekonstrukcija vodovodne mreže i dalje prioritet

Klix.ba
Projekti rekonstrukcije vodovodne mreže, "zelenog grada" i gradskog saobraćaja bili su povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za Bosnu i Hercegovinu Ianom Brownom, na kojem je istaknuto da je prioritet Vlade KS i dalje rekonstrukcija vodovodne mreže u KS.

Na sastanku je istaknuto da je EBRD angažirao konsultante koji su ažurirali studiju izvodjivosti za rekonstrukciju vodovodne mreže. Sad se očekuje odobrenje menadžmenta iz Londona, kako bi se do kraja maja potpisao ugovor o zajmu koji bi bio namijenjen za prve najurgentnije intervencije na vodovodnoj infrastrukturi.

"Rekonstrukcija vodovodne mreže ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo", naglasio je premijer Konaković te pojasnio da je potencijal preduzeća "Vodovod i kanalizacija" enorman, ali da gubici vode zbog dotrajale vodovodne mreže i njenog nelegalnog korištenja iznose više od 70 posto.

Potcrtao je i da se u ovoj godini namjeravaju početi rekonstrukcija mreže, kao i da će učinit sve da se s tim aktivnostima krene.

Prema riječima premijera Konakovića, izvorišta vode su kapacitetom dovoljna da zadovolje potrebe za snabdijevanje Sarajeva pitkom vodom, ali je isključivi problem infrastruktura i menadžment vodovoda. Predstavnici EBRD-a izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog pasivnog odnosa menadžmenta preduzeća "Vodovod i kanalizacija" te izrazili sumnju da takav odnos može dovesti do problema u realizaciji projekta rekonstrukcije vodovodne mreže.

EBRD ima dobru saradnju s Vladom KSo, ali smatraju kako je upravo sad došao trenutak da se ona dodatno unaprijedi, te su izrazili spremnost za nove kreditne aranžmane.

"Projekat 'zelenog grada' je vrlo značajan, jer ukoliko ga podržite, zajedno s Akcionim planom koji on podrazumijeva, imate mogućnost da dobijete konsultante koji će identificirati određene okolišne parametre koji su zastupljeni u svjetskim standardima", pojasnila je zamjenica direktora za sektor infrastrukture Lina O'Grady te dodala kako se na osnovu toga mogu pripremiti novi programi investicija.

Premijer Konaković je poručio kako su za KS osim rekonstrukcije vodovodne mreže, rješavanje pitanja čistog zraka i uređenje gradskog saobraćaja od vitalnog značaja.

"Problem zagađenog zraka ne traje tokom cijele godine, ali je situacija vrlo loša krajem decembra i početkom januara i mi zajedno s resornim ministarstvom i donatorima činimo sve da to riješimo", rekao je premijer Konaković.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić će podržati projekt "zelenog grada", jer svaki vid pomoći je dobro došao, naročito što bi se uz konsultante i njihove procjene moglo doći i do potrebnih finansijskih sredstava, a resorno ministarstvo već radi na energetskoj efikasnosti objekata Kada je riječ o realizaciji trećeg projekta koji se tiče saobraćaja, predstavnici EBRD-a su se složili kako se on neće moći realizirati dok se ne rekonstruira vodovodna mreža.

Sastanku su prisustvovali i ministri komunalne privrede i infrastrukture i saobraćaja KS Senad Hasanspahić i Mujo Fišo.