Indija
13

Delegacija DKPT predvođena Vilićem učestvovala na Generalnoj skupštini Interpola

D. Be.
Delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na čelu sa direktorom Mirsadom Vilićem predstavila BiH na 90-om zasjedanju Generalne skupštine Interpola koja se održava u New Delhiju, Indija od 18. oktobra do 21. oktobra.

Premijer Indije Naranda Modi, na otvaranju Skupštine saopštio je da stvaranje sigurnijeg svijeta je zajednička obaveza, i istakao je da “ako sile dobra sarađuju, sile zla neće moći da funkcionišu”.

Ovogodišnja Skupština Interpola u New Delhi-ju okupila je 720 predstavnika iz 166 zemalja članica Interpola, čija glavna tema zasjedanja je bila kako ojačati Interpolovu globalnu platformu za unapređenje globalne i regionalne sigurnosti.

Na ovoj Skupštini pokrenuta je i izrada prvog Interpolovog izvještaja o globalnim trendovima kriminala, koji će sadržavati informacije prikupljene od 195 zemalja članica. Takođe je izabran i novi podpredsjednik Interpola za Evropu te delegati za Afriku.

Delegacija BiH je u okviru Generalne skupštine održala više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima i direktorima policija zemalja regije sa ciljem unapređenja policijske saradnje i njenim modalitetima, naročito u pogledu sigurnosnih izazova.

Na marginama Skupštine delegacija je održala niz sastanaka sa predstavnicima Turske, Kine i Belgije, Egipta i dr., gdje je istaknuta odlična saradnja sa policijama navedenih zemalja.

Delegacija je takođe učestvovala i na radionici „Novi globalni principi u kriminalu i terorizmu : Saradnja policije za sigurniji svijet“.