BiH
0

Delegacija Burse posjetila Sarajevo

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Salko Nikšić primio je danas višečlanu delegaciju Grada Burse, koju čine gradski vijećnici i predstavnici Odbora za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa ovog pobratimskog grada.

Predstavnici dvaju gradova razmijenili su iskustva i razgovarali o načinu zaštite kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva i Burse, saopćeno je iz Pres-službe Grada Sarajeva.

"Bursa je pobratim sa Sarajevom već 31 godinu. Saradnja sa sarajevskom gradskom općinom Stari Grad rezultirala je izgradnjom sebilja u Bursi. Gradsko vijeće Sarajeva pokrenut će inicijativu da zajedno s gradskom upravom sačini mapu projekata, da bi se saradnja između ova dva prijateljska grada s kulturne proširila i na oblast turizma i ćilimarstva", kazao je Nikšić.

Bayram Vardar, generalni sekretar Grada Burse, naglasio je da će turska delegacija sutra posjetiti i Mostar da bi razmijenila iskustva u pogledu zaštite kulturno-historijskih spomenika.

Meral Nalcakar, predsjednica Odbora za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Grada Burse, smatra fascinirajućim to što je Sarajevo sačuvalo prirodni i urbani element svoje gradnje.

Na sastanku je rečeno da je Grad Bursa spreman na raspolaganje staviti svoje arhive Gradu Sarajevu kada je u pitanju kulturno-historijsko naslijeđe.

Tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu delegacija Burse sastat će se i s predstavnicima Zavoda za kulturno-historijsko naslijeđe Kantona Sarajevo i Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, a posjetit će lokaciju Isa-begove tekije, Bošnjački institut, Baščaršiju, Žutu i Bijelu tabiju, At mejdan, hotel “Evropu”, Despića kuću i kompleks Ilidža.