{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija britanskih muslimana u posjeti BiH

F
22.11.2006. u 12:02
0
0
Delegacija britanskih muslimana u posjeti BiH
0
Delegacija britanskih muslimana u posjeti BiH
Delegacija britanskih muslimana boravi od danas u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.
Jutros su njeni članovi održali predavanje "Islam u Evropi" na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U okviru posjete planirane su dvije javne tribine u Sarajevu i Zenici.

Članica gostujuće delegacije Fareena Alam, urednica islamskog magazina Q News, danas je sarajevskim novinarima prenijela podršku britanske islamske zajednice za prijem Turske i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i nepodijeljene simpatije prema bosanskim muslimanima te veliki respekt prema ratnim patnjama Bosne i Hercegovine.

Relativno mlada britanska islamska zajednica ima problema nakon 11. septembra 2001. godine u Americi i svih kasnijih napada na evropskom tlu, kazala je Alam, ali istovremeno britanski muslimani imaju mogućnost da u demokratskom procesu iskažu nezadovoljstvo.

"Britanski muslimani su se dobro ponijeli u vrijeme pojave karikatura poslanika Muhameda. Problema ima, ali nadam se dobrom", zaključila je ovu izjavu Fareena Alam.

Dekan Islamskih nauka u Sarajevu Enes Karić kazao je novinarima da će uskoro biti potpisan sporazum na osnovu kojeg će studenti iz Britanije i to ne samo muslimani već i kršćani i ateisti moći da studiraju u BiH, te da i studenti iz BiH odlaze u Britaniju.

Pored Fareene Alam, u britanskoj delegaciji su Dilwar Hussain iz britanske islamske fondacije, Saif Ahmed, predsjedavajući islamske humanitarne organizacije i Abdullah Faliq, jedan od vodećih aktivista islamske zajednice istočnog Londona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: