BiH
0

Delegacija britanskih muslimana u posjeti BiH

FENA
Delegacija britanskih muslimana boravi od danas u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Jutros su njeni članovi održali predavanje "Islam u Evropi" na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U okviru posjete planirane su dvije javne tribine u Sarajevu i Zenici.

Članica gostujuće delegacije Fareena Alam, urednica islamskog magazina Q News, danas je sarajevskim novinarima prenijela podršku britanske islamske zajednice za prijem Turske i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i nepodijeljene simpatije prema bosanskim muslimanima te veliki respekt prema ratnim patnjama Bosne i Hercegovine.

Relativno mlada britanska islamska zajednica ima problema nakon 11. septembra 2001. godine u Americi i svih kasnijih napada na evropskom tlu, kazala je Alam, ali istovremeno britanski muslimani imaju mogućnost da u demokratskom procesu iskažu nezadovoljstvo.

"Britanski muslimani su se dobro ponijeli u vrijeme pojave karikatura poslanika Muhameda. Problema ima, ali nadam se dobrom", zaključila je ovu izjavu Fareena Alam.

Dekan Islamskih nauka u Sarajevu Enes Karić kazao je novinarima da će uskoro biti potpisan sporazum na osnovu kojeg će studenti iz Britanije i to ne samo muslimani već i kršćani i ateisti moći da studiraju u BiH, te da i studenti iz BiH odlaze u Britaniju.

Pored Fareene Alam, u britanskoj delegaciji su Dilwar Hussain iz britanske islamske fondacije, Saif Ahmed, predsjedavajući islamske humanitarne organizacije i Abdullah Faliq, jedan od vodećih aktivista islamske zajednice istočnog Londona.