BiH
1

Delegacija BiH u Kanadi: Razgovori o zdravstvenoj zaštiti

FENA
Delegacija Bosne i Hercegovine, u kojoj su ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar zdravstva FBiH Safet Omerović, ministar zdravlja i socijalne zastite RS-a Ranko Škrbić i šef Odjela za zdravstvo Vlade distrikta Brčko Slavko Nikić, na poziv kanadske Vlade, boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Delegacija BiH danas je posjetila na poziv ambasadora Milenka Mišića Ambasadu BiH u Otavi. Razgovarano je o koordinaciji daljih aktivnosti DKP-a u Otavi i nadležnih institucija BiH na planu kandidovanja novih projekata iz oblasti zdravstvene zaštite za podršku Vlade Kanade, odnosno Kanadske agencije za međunarodni razvoj (CIDA), saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Članovi delegacije su upoznali ambasadora BiH o implementaciji aktuelnih projekata koji se uz podršku CIDA agencije provode u oblasti zdravstva, a posebno o implementaciji projekata u oblastima primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva i jačanja civilnog sektora u javnom zdravstvu.

Tokom boravka u Kanadi, delegacija BiH je, između ostalog, prisustvovala godišnjoj konferenciji posvećenoj smanjivanju nejednakosti u javnom zdravstvu, koja se od 31. maja do 4. juna održavala u Halifaksu.

Delegacija BiH je učestvovala i u radu više okruglih stolova posvećenih novim mogućnostima i izazovima u pružanju primarne zdravstvene zaštite različitim populacionim grupama.

Delegacija BiH je u Otavi i Halifaksu imala više važnih i uspješnih sastanaka, kao što su odvojeni susreti sa predsjednikom kanadskog parlamenta Peterom Millikenom, federalnim ministrom zdravlja Tony Clementom i predstavnicima Ministarstva zdravstva provincije Nova Škotska, kojom prilikom je upoznala sagovornike sa aktivnostima koje se na planu reforme sistema zdravstvene zaštite provode u BiH.

Delegacija BiH nastavlja posjetu Kanadi u Torontu gdje predstoje susreti sa predstavnicima institucija provincije Ontario.