BiH
0

Delegacija BiH na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća

SRNA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić predvodit će danas delegaciju BiH na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća i BiH u sjedištu NATO-a u Briselu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U delegaciji BiH, osim Komšića, nalaze se ministar odbrane Zekerijah Osmić, zamjenik ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić, savjetnici za vanjsku politiku članova Predsjedništva BiH, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč i šef Misije BiH pri NATO Branimir Jukić.

Programom posjete predviđen je bilateralni sastanak sa glavnim sekretarom NATO Andersom Foghom Rasmussenom u 9.00 sati, nakon čega će se Komšić i Rasmussen obratiti medijima. Za 10.00 sati zakazan je sastanak delegacije BiH i Sjevernoatlantskog vijeća.

Današnji sastanak bit će održan u okviru konsultacija između Sjevernoatlantskog vijeća sa zemljama aspirantima za članstvo u NATO: BiH, Makedonija, Crna Gora i Gruzija, a kao priprema za NATO samit koji će biti održan u septembru u Velikoj Britaniji.

Cilj sastanka je razmjena mišljenja o napretku BiH ka članstvu u NATO, provođenje programa saradnje sa NATO i postignuti napredak na tom polju.