{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija BiH na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova CEI-a

F
18.5.2007. u 14:47
0
0
Delegacija BiH na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova CEI-a
0
Delegacija BiH na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova CEI-a
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj predvodio je delegaciju BiH koja je danas u Sofiji učestvovala na redovnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), saopćeno je iz MVPBiH.
Sastanak je održan u okviru godišnjeg predsjedavanja Republike Bugarske ovom značajnom regionalnom inicijativom, a osnovna tema skupa je bila predstojeća reforma Inicijative koja okuplja 18 država centralne Evrope, od kojih su devet zemalja članice Europske unije.

Predstojeća reforma dio je šireg procesa repozicioniranja regionalnih inicijativa, u cilju dinamiziranja euroatlantskih integracija.

U svom obraćanju ministar Alkalaj je istaknuo punu podršku BiH procesima daljnjeg profiliranja CEI-a, naglasivši da je naša zemlja oduvijek osobito cijenila formu zajedničkog i ravnopravnog djelovanja i angažiranja zemalja CEI-a sa državama koje su na putu euroatlantskih integracija.

- Ta vrsta jedinstvenog djelovanja u ovladavanju evropskim standardima u svim oblastima demokratskog institucionalnog, polititičkog, ekonomskog, kulturnog, obrazovnog i svakog drugog vida djelovanja jeste od velikog značaja za nas, ali i za zemlje članice EU, kazao je on.

Poseban značaj djelovanja CEI, kako je naglasio ministar Alkalaj, jeste pomoć koju ova organizacija pruža razvoju civilnog društva i nevladinog sektora u našim zemljama.

"Bosna i Hercegovina je spremna, u okviru svojih mogućnosti i preuzetih obaveza, da učini sve kako bi se proces reformi CEI-a uspješno okončao i kako bi ova inicijativa bila dodatno osposobljena za funkcioniranje unutar porodice regionalnih inicijativa, čije djelovanje treba da doprinese dovršetku procesa ujedinjenja demokratske Evrope", istaknuo je ministar Alkalaj.

U okviru svog učešća na ministarskom sastanku, delegacija BiH je imala i niz bilateralnih susreta, a ministar Alkakaj je odvojeno razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke i ministrom vanjskih poslova zemlje domaćina Republike Bugarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: