BiH
0

Delegacija BiH će UN-u prezentirati izvještaje o položaju žena u BiH

FENA
BiH će sutra pred Komitetom Ujedinjenih naroda za položaj žena u sjedištu UN-a u New Yorku, prvi put od potpisivanja Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), prezentirati i braniti inicijalni i periodične izvještaje o položaju i pravima žena u BiH.

Kako je najavljeno iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH, delegaciju naše zemlje čine direktorica ove agencije Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Gender centra RS-a Spomenka Krunić, te stručna saradnica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Elma Spahić.

Konvenciju, koja je rezultat tridesetogodišnjeg rada na unapređenju prava žena, Glavna skupština UN-a je usvojila 1979., a BiH preuzela sukcesijom u septembru 1993. godine.

Time se obavezala da će u svim područjima, naročito u političkom, socijalnom, ekonomskom, zdravstvenom i kulturnom sektoru osigurati sve odgovarajuće mjere, uključujući i legislativu, za postizanje potpunog razvoja i unapređenje ženskih prava - s namjerom da garantuje prakticiranje i uživanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda na osnovu ravnopravnosti s muškarcima.

U BiH je, na državnom i entitetskom nivou, implementirana ustavna i pravna ravnopravnost žena i muškaraca.

Očekuje se da države potpisnice Konvencije barem svake četiri godine podnesu državni izvještaj Komitetu za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena, koji se sastoji od 23 stručnjaka koja su nominirale njihove vlade, a države ugovornice ih izabrale kao osobe koje odlikuju "visoki moralni standardi i sposobnosti u oblastima obuhvaćenim Konvencijom".

Odbrana državnog izvještaja od članica delegacije naše zemlje, pored činjenice da BiH to čini prvi put, značajna je i zbog općih preporuka koje će Komitet dati u vezi s oblastima i pitanjima koja se tiču ukidanja diskriminacije žena i unapređenja njihovog položaja.