BiH
66

Delegacija austrijskih parlamentaraca u posjeti Općini Centar

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić ugostio je danas delegaciju austrijskih parlamentaraca u kojoj su bili Monika Mühlwerth, predsjednica gornjeg doma parlamenta, Gerhard Dörfler, Hubert Fuchs, Bernhard Rösch, te austrijski arhitekta i urbanista Alexander Petritz.

Ajnadžić je gostima predstavio planove razvoja ove lokalne zajednice, te iskazao interes da saradnja između ove dvije zemlje bude intenzivirana.

"Ja sam počasni predsjednik udruženja Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva sa sjedištem u Grazu. Mi smo zaista zahvalni našim prijateljima iz Austrije jer su broj jedan na ljestvici investitora u Bosni i Hercegovini. Imamo nekoliko projekata koji su interesantni za strane investitore i planiramo ih ponuditi po principu javno-privatnog partnerstva ili koncesije, zavisno od toga šta investitori budu željeli. Želimo predstaviti neke od kapitalnih projekata za koje su potrebne strane investicije, kao što su izgradnja sportsko-rekreativnih i hotelskih sadržaja, podzemnih garaža, poslovnih objekata, rekonstrukcija stadiona i mnogi drugi značajni projekti za Općinu Centar. Moja je želja da se u perspektivi uspostave bratski odnosi između Općine Centar, kao najjače lokalna zajednice u BiH, sa nekim od lokalnih zajednica u Grazu, Klagenfurtu ili Beču. Austrija ima dobra rješenja u svim segmentima i mi treba da se koristimo tim dobrim primjerima, te da jačamo naše partnerstvo", kazao je Ajnadžić.

Gerhard Dörfler je iskazao zadovoljstvo posjetom Općini Centar, te dodao da želi da se saradnja ove dvije zemlje podigne na što viši nivo.

"Ja turizam vidim kao najveći potencijal u ovoj zemlji i u njega treba mnogo ulagati, a partnerstvo između ove dvije zemlje treba razvijati. Moramo zajednički uložiti napore kako bismo privukli što više austrijskih investitora u BiH. Važno je da razvijamo kontakte, te da što više ljudi širom svijeta sazna koje potencijale ova zemlja ima. Spremni smo razvijati dobru saradnju i pomoći vam da pronađete investitore za izuzetno vrijedne projekte", dodao je Dörfler.