O uvoznim taksama
126

Del Vechio: BiH se ne treba buniti protiv novog pristupa Hrvatske, već adaptirati

Piše: M. Ć.
Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, koji će u septembru okončati svoj mandat, za Klix.ba je govorio o odluci Hrvatske da poveća uvoznu taksu s 12 na 270 eura za voće i povrće iz BiH, kao i o planu restrukturiranja Konzuma i povratka Mercatora na tržište Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Hrvatska prije nekoliko dana povećala uvozne takse s 12 na 270 eura za voće i povrće iz trećih zemalja, među kojima se nalazi i BiH, zvaničnici Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja regije koje nisu članice EU, zahtijevaju hitno povlačenje hrvatske odluke, u suprotnom prijete kontramjerama. Ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini u razgovoru za naš portal rekao je da Hrvatska sve radi u skladu sa standardima EU te je trenutnu situaciju povezao s onom od prije nekoliko godina, kada je nastao problem u vezi s izvozom mlijeka iz BiH.

"BiH se ne treba buniti, Hrvatska štiti evropsko tržište i standarde"

"I tada je Hrvatska bila optužena, kao što je i sada, a mi smo samo upozoravali da Bosna i Hercegovina ne kontrolira mlijeko na adekvatan način te da je potrebna propisana i tačna fitosanitarna inspekcija koju BiH tada nije imala. Tada je rezultat bio da je to napravljeno, a konačni rezultati govore da je, primjerice, u prošloj i ovoj godini izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju porastao za 200 posto. Kakva je poruka toga? Poruka je da se ne treba buniti protiv novog pristupa, već se adaptirati na njega, jer on, kao što vidimo, daje izvrsne rezultate. Zapravo, podiže konkurentnost bh. proizvoda u poređenju s onima čije je porijeklo iz ostalih evropskih i 'trećih' zemalja", kaže Del Vechio.

On ističe da je Hrvatska dio Evropske unije, a samim tim i zajedničkog tržišta te da mora primjenjivati zahtjeve, propise i standarde zajedničkog tržišta, čime ga de facto štiti. Upitali smo ga kako komentariše potez ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića koji je uputio pismo Evropskoj komisiji u kojem je zatražio hitno povlačenje Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj.

"Ja razumijem ministra Šarovića jer upućuje proteste na pravu adresu. Sve što Hrvatska radi – radi u dogovoru s EU i na bazi evropskih standarda koji zahtijevaju veću kontrolu proizvoda, u ovom slučaju voća i povrća iz BiH. Ja znam da te standarde nekad i nije lako usvojiti, no Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska ranije, mora se početi privikavati na standarde i zahtjeve koje se od nje traže", izričit je Del Vechio.

Mercator krajem ovog mjeseca stiže u BiH

Kada je riječ o planu dokapitalizacije Konzuma i izmirenju dugovanja i obaveza prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini, kao i ponovnom uvođenju Mercatora na tržište BiH, ambasador ističe da su Vlada Hrvatske, kao i njen povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, napravili ozbiljan pristup kada je riječ o problematici Agrokora i Konzuma te da je Ramljak u kratkom roku čak četiri puta boravio u BiH u cilju rješavanja problema.

"Koncept je de facto već napravljen, a i prezentiran javnosti. Ključna i najbitnija stvar je da neće biti masovnog otpuštanja radnika, odnosno sačuvat će se radna mjesta. Druga stvar je da će dobavljači dobiti svoj novac, a veliki dio duga je već smanjen. Trenutni dug je negdje na 30 miliona KM, a znate da je, kako se pisalo u medijima, početkom godine taj dug iznosio čak 130 miliona KM", kaže Del Vechio.

On ističe i da će, prema istom planu, Mercator preuzeti trgovine koje je imao prije nego se uvezao s Konzumom, dok će Konzum nastaviti poslovati u onim objektima koji su i do sada bili njegovi.

"Sve to će se dogoditi veoma brzo. Zapravo, već krajem osmog mjeseca Mercator će profunkcionirati u punom kapacitetu, a do tog momenta dugovi dobavljačima će biti dominantno smanjeni. Onaj dio duga koji preostane nakon transformacije, dobavljačima će biti ponuđeno da ga pretvore u vlasništvo u budućoj kompaniji", objašnjava ambasador.

U septembru završava mandat ambasadora u BiH

S obzirom na to da njegov mandat ističe sljedećeg mjeseca, Del Vechija smo upitali za četiri godine koje su iza njega. On kaže da ne bi ocjenjivao svoj rad budući da postoje institucije koje će to uraditi. Napomenuo je, ipak, da je njegova pozicija ambasadora Republike Hrvatske bila mnogo drugačija nego petorice prethodnika.

"U vrijeme kada sam ja došao u BiH, Hrvatska je postala punopravna članica EU pa se njena pozicija drastično promijenila. To više nije bilaterala, već multilaterala, sa širim opsegom zadaća i područja na kojima djelujete i u potpuno novim uvjetima. Ukoliko, pak, u nekoliko rečenica želim sumirati svoj mandat, rekao bih da je Hrvatska bila veoma aktivna, pogotovo kada je riječ o tzv. novom pristupu EU prema BiH. Podsjećam da je to Hrvatska inicijativa koju su kasnije prihvatile Velika Britanija i Njemačka, a zatim i cjelokupna EU", kaže Del Vechio.

Ističe i da je na ekonomskom planu puno urađeno te da je njegova država mnogo investirala u BiH.

"Ja sam čak inicirao i osnovao klub hrvatskih privrednika u BiH koji je dosta pomogao u ekonomskoj saradnji i investicijama. Na mandat je, kao šlag na tortu, stavljena organizacija zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, nakon čitavih sedam godina. Tu je razmatrano čak 50 tačaka i sve su stavljene na stol, a ne pod tepih. Pritom je napravljen katalog otvorenih pitanja, kako teških, tako i onih lakših. Što je vjerovatno najbitnije, o svakom pitanju je zauzet stav: ko, kada, zašto i kako mora rješavati ta pitanja. To su, prema mom mišljenju, najbitnije stvari koje su napravljene u ove četiri godine. Naravno, treba nastaviti raditi dalje, na dobrobit obje zemlje i njenih građana, a posebice da Bosna i Hercegovina što prije postane članica Evropske unije", rekao je na kraju razgovora odlazeći ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.