{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Del Ponte: "Vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine u Srebrenici"

F
21.8.2006. u 22:35
0
0
Del Ponte: "Vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine u Srebrenici"
0
Del Ponte: "Vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine u Srebrenici"
Foto: Reuters
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte ponovila je u ponedjeljak da vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine počinjene u Srebrenici.
Del Ponte je to rekla u uvodnoj riječi na suđenju sedmorici oficira vojske i policije Republike srpske koji su optuženi za zločin u Srebrenici.

"Nažalost, dvojica ljudi koji bi trebalo da sjede na optuženičkoj klupi pred vama još uvijek su na slobodi. Govorim, naravno, o Ratku Mladiću i Zdravku Tolimiru. Apsolutno je skandalozno što njih dvojica, kao i Radovan Karadžić, nisu uhapšeni i izručeni Tribunalu da bi se suočili s optužnicama", kazala je ona uz ostalo.

Odgovornost za to što se spomenuti haški optuženici ne nalaze u pritvoru, kazala je Del Ponte, leži na zvaničnom Beogradu: "Vlada Republike Srbije u potpunosti je sposobna uhapsiti optužene, ali je do sada to jednostavno odbijala uraditi", dodala je.

Riječ je o najvećem zajedničkom procesu koji se vodi pred ICTY-em, a bivšim čelnicima iz RS-a sudi se za genocid, masovno ubistva i druge ratne zločine počinjene na području Srebrenice 1995. godine.

Ovo suđenje, prema riječima Carle del Ponte, važan je korak ka zadovoljenju pravde, iako oni najodgovorniji za genocid u Srebrenici još nisu privedeni.

"Ne treba sumnjati u to da će Mladić, Tolimir, Karadžić i ostali bjegunci biti uhapšeni i dovedeni u Haag, gdje će im se suditi za zločine. To je naše obećanje međunarodnoj zajednici, ženama koje oplakuju svoje najmilije u Potočarima, kao i svim žrtvama sukoba na postoru bivše Jugoslavije", kazala je Carla del Ponte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: