|

Del Ponte: "Vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine u Srebrenici"

Del Ponte: "Vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine u Srebrenici"
0
F
FENA
21.8.2006. u 22:35
0
komentara
0

dijeljenja
Del Ponte: "Vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine u Srebrenici" Foto: Reuters
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte ponovila je u ponedjeljak da vlada Srbije odbija uhapsiti optužene za zločine počinjene u Srebrenici.
Del Ponte je to rekla u uvodnoj riječi na suđenju sedmorici oficira vojske i policije Republike srpske koji su optuženi za zločin u Srebrenici.

"Nažalost, dvojica ljudi koji bi trebalo da sjede na optuženičkoj klupi pred vama još uvijek su na slobodi. Govorim, naravno, o Ratku Mladiću i Zdravku Tolimiru. Apsolutno je skandalozno što njih dvojica, kao i Radovan Karadžić, nisu uhapšeni i izručeni Tribunalu da bi se suočili s optužnicama", kazala je ona uz ostalo.

Odgovornost za to što se spomenuti haški optuženici ne nalaze u pritvoru, kazala je Del Ponte, leži na zvaničnom Beogradu: "Vlada Republike Srbije u potpunosti je sposobna uhapsiti optužene, ali je do sada to jednostavno odbijala uraditi", dodala je.

Riječ je o najvećem zajedničkom procesu koji se vodi pred ICTY-em, a bivšim čelnicima iz RS-a sudi se za genocid, masovno ubistva i druge ratne zločine počinjene na području Srebrenice 1995. godine.

Ovo suđenje, prema riječima Carle del Ponte, važan je korak ka zadovoljenju pravde, iako oni najodgovorniji za genocid u Srebrenici još nisu privedeni.

"Ne treba sumnjati u to da će Mladić, Tolimir, Karadžić i ostali bjegunci biti uhapšeni i dovedeni u Haag, gdje će im se suditi za zločine. To je naše obećanje međunarodnoj zajednici, ženama koje oplakuju svoje najmilije u Potočarima, kao i svim žrtvama sukoba na postoru bivše Jugoslavije", kazala je Carla del Ponte.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.