BiH
0

Del Ponte uvjerena u brzo hapšenje Ratka Mladića

FENA
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte kazala je u intervjuu njemačkom sedmičniku "Der Spiegel" kako je uvjerena da će Ratko Mladić biti uhapšen najkasnije do kraja ove godine.

''Ja sam 80 posto sigurna u to... Mladić bi mogao biti uhapšen vrlo brzo, možda već narednih sedmica'', rekla je Del Ponte.

Odgovarajući na pitanje Spiegela - zašto bi Srbi sada, "nakon toliko praznih obećanja", ozbiljno namjeravali da uspješno okončaju saradnju s ICTY-em, Del Ponte je kazala da je ona tek sredinom prošle godine shvatila kako vlasti u Beogradu ni u jednom trenutku nisu namjeravale same uhapsiti Mladića, pa je trebalo da on bude "prisiljen da se sam preda".

''Tek od početka ove godine postoji ozbiljan plan da Mladić bude uhapšen u svome skloništu u Beogradu'', rekla je Carla del Ponte, naglasivši da i srbijanski premijer Vojislav Koštunica podržava taj plan.

Problemi, kako je ocijenila, postoje još u saradnji vojne i civilne tajne službe.

Odgovarajući na pitanje sedmičnika šta će se desiti ako Radovan Karadžić i Mladić ne budu uhapšeni do kraja iduće godine, do kada ICTY treba dovršiti sve postupke u prvoj instanci, Del Ponte je rekla da bi u tom slučaju moglo biti problema.

''Vijeće sigurnosti UN-a bi tada moralo odlučiti da ICTY do njihovog hapšenja nastavi raditi u smanjenom sastavu'', rekla je Del Ponte.

Povodom knjige njezine bivše glasnogovornice Florence Hartmann u kojoj ona kaže da je ICTY bio stvoren da ne bi funkcionirao i da su njegov rad stalno ometale SAD, Velika Britanija i Francuska, Del Ponte je rekla da je to ''tumačenje Hartmann'', a ne njezino.

"Ja ću svoju verziju iznijeti u vlastitoj knjizi, koja će se pojaviti iduće godine", kazala je Del Ponte, dodajući da se "politika jeste miješala" u rad ICTY-a i otežavala ga.

O sumnjama koje je i sama glavna tužiteljica ICTY-a iznosila o tome da možda postoji tajni dogovor između Radovana Karadžića i Richarda Holbrookea, Del Ponte je rekla da je imala odgovarajuće naznake u tome smjeru, ali da je ona, kao tužiteljica, upućena isključivo na dokaze.

''Te dokaze, međutim, još nisam našla'', dodala je.

Ona je istovremeno izjavila kako je "potpuno sigurna" da bi Slobodan Milošević bio osuđen da je doživio kraj procesa, odgovarajući na sumnje mnogih koji vjeruju, kako kaže Spiegel, da bi Milošević bio oslobođen da je proces završen.