BiH
0

Del Ponte u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti UN-a

FENA
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u ponedjeljak će iz New Yorka pozvati međunarodnu zajednicu da "dodatno ohrabri" Srbiju u zaokruživanju saradnje sa tim sudom i privede pravdi preostalih pet bjegunaca, među kojima i nekadašnje lidere Srba iz BiH Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Međunarodna zajednica ima moralnu obavezu da pomogne Srbiji i vodstvu te države da donesu ispravne odluke i pokrenu odlučujuću akciju i privedu preostalih šest bjegunaca ICTY-u", navodi se u izvještaju tužiteljice Del Ponte koji će biti predočen Vijeću sigurnosti UN-a.

Na 36 strana izvještaja, u koji je agencija Tanjug imala uvid, spominje se šest haških bjegunaca, budući da je taj dokument napisan sredinom maja, dvije sedmice prije nego što je general Vojske RS-a (VRS) Zdravko Tolimir uhapšen i prebačen u u Scheveningen, u pritvorsku jedinicu ICTY-a.

U međuvremenu je u nedjelju u Crnoj Gori uhapšen još jedan haški optuženik, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije, bivši načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a, general Vlastimir Đorđević.

Redovni izvještaj predsjednika ICTY-a Fausta Pocara i glavne tužiteljice Del Ponte u međuvremenu je podijeljen ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti, te u njegovom sadržaju neće biti izmjena, već će glavna tužiteljica diplomate upoznati s razvojem situacije u usmenom dijelu obraćanja najuticajnijem tijelu svjetske organizacije.

Diplomati u sjedištu UN-a u New Yorku su kazali kako "nema nikakve dileme" da će Del Ponte, "u svjetlu posljednjih događaja i dokaza vezanih za odlučnost vlasti u Beogradu da okončaju saradnju s tim sudom", dati pozitivnu ocjenu ukupne saradnje Srbije s Haškim sudom.

Del Ponte također tvrdi kako "postoje pouzdane informacije" da se dva najtraženija bjegunaca, bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant VRS-a Ratko Mladić "nalaze u Srbiji", te da "vlasti u Beogradu imaju mogućnost da ih lociraju i uhapse".

U bijegu se još uvijek nalaze i nekadašnji komandant policije RS-a Stojan Župljanin i bivši predsjednik vlade tzv. Republike Srpske Krajine Goran Hadžić.

Del Ponte je dalje još jednom upozorila da "postoje ozbiljni problemi za zaštitom svjedoka" u procesu koji se vodi protiv bivšeg privremenog premijera Kosova i jednog od glavnih komandanata albanskih gerilaca Ramusha Haradinaja.

"Tužilaštvo i dalje zavisi od UNMIK-a (Misije UN-a u pokrajini) da osigura sigurnost svjedoka", navodi se u izvještaju u kome se naglašava da će tužilaštvo, u slučaju da u međuvremenu bude postignut sporazum o novom statusu Kosova i Metohije, "i dalje insistirati da taj problem bude predmet brige međunarodne zajednice".

Del Ponte će predložiti Vijeću sigurnosti UN-a i da podrži nastavak rada ICTY-a i nakon 2010. godine kako bi se osiguralo da svi bjegunci, uhapšeni poslije tog datuma, budu izvedeni pred lice međunarodne pravde.

Glavna tužiteljica je navela da se haško tužilaštvo slaže sa ocjenom da sva tekuća suđenja treba da budu okončana do kraja sljedeće godine, te da se preostali procesi završe tokom 2009. godine.