BiH
0

Del Ponte u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu 2. i 3. juna

NINA
Posjetom Sarajevu 3. juna glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte završit će kratku turneju po regiji, koju će početi dan ranije posjetama Beogradu i Zagrebu.

Posjeta Del Ponteove bit će ostvarena uoči zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 13. juna, na kojem će podnijeti izvještaj o tome u kojoj fazi je «strategija završetka rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju», izjavila je Tanjugu glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florence Hartmann.

Ona je dodala da će Del Ponte s visokim dužnosnicima Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine razgovarati o ostvarivanju suradnje s Haagom.

Tokom boravka u Zagrebu Del Ponteova bi trebala procijeniti jesu li hrvatske vlasti dovoljno angažirane u hvatanju haaškog bjegunca generala Ante Gotovine, i na osnovu novih saznanja sastaviti izvještaj koji će biti od velikog značaja za Evropsku uniju prilikom donošenja odluke o otpočinjanju pregovora s Hrvatskom o članstvu u Uniji, odgođenih u martu zbog nedovoljne suradnje Zagreba s Haagom.