{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Del Ponte: Sljedeći dani su presudni za Mladića

F
23.2.2006. u 21:12
0
0
Del Ponte: Sljedeći dani su presudni za Mladića
0
Del Ponte: Sljedeći dani su presudni za Mladića
Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte je izjavila da će sljedećih nekoliko dana biti presudni za sudbinu haškog bjegunca, ratnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića.
U intervjuu za BBC, Del Ponte je rekla da bi sve brojnije glasine o Mladićevom hapšenju ili predaji mogli biti znak da će uskoro i stvarno biti uhvaćen.

"Prošlo je već deset godina otkako je Haški sud podigao optužnicu protiv Ratka Mladića zbog ubistva bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici i veoma je deprimirajuće to što se on još uvijek nalazi na slobodi", rekla je Del Ponte.

Ona, međutim, vjeruje da će on, poslije najnovijih glasina, uskoro i stvarno biti uhapšen, u čemu će "narednih nekoliko dana biti od ključnog značaja".

Carla del Ponte je, istovremeno, optužila vladu Srbije da ne sarađuje u potpunosti s Haškim sudom, rekavši da je "njeno lično mišljenje da je ona u stanju da uhapsi Ratka Mladića danas ako to želi".

Ona kaže da vjeruje da "dijelovi srpskih oružanih snaga skrivaju i štite Ratka Mladića".

Ministri vanjskih poslova EU će, na sastanku u ponedjeljak, biti upoznati s izvještajem o saradnji Beograda s Haškim sudom i Carla del Ponte kaže da je "vrijeme da se suspenduju ili zaprijeti suspendovanjem pregovora o približavanju Srbije Evropskoj uniji".

Vlada Srbije i dalje demantuje da su u toku ili da je posljednjih dana uopće bilo bilo kakvih akcija s ciljem hapšenja Ratka Mladića, pri čemu kaže da je riječ o "dezinformacijama koje nanose ogromnu štetu državnim interesima".

U četvrtak je predsjednik Nacionalnog savjeta SCG za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio da se čini sve da budu ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu i bez dodatnih pritisaka i postavljanja novih rokova za izručivanje Ratka Mladića.

Povodom najave prekida pregovora s EU, Rasim Ljajić je, kako prenosi beogradski radio B92, rekao da je takva odluka više puta nagovještavana u kontaktima s predstavnicima Evropske unije i da će vjerovatno biti zvanično verifikovana na sastanku Vijeća EU 27. februara.

Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus, također u četvrtak, izjavio je da nije tačno da Vlada zna gdje je Ratko Mladić i da neće da ga uhapsi.

Labus je rekao, kako prenose lokalni mediji, da je riječ o dezinformaciji i da će, kada bude nađen, Mladić biti uhapšen.
Naglasivši da Vlada ništa ne krije, odnosno da se jedino u interesu istrage ne saopćavaju sve pojedinosti, Labus je rekao da će javnost biti obaviještana o promjeni okolnosti u vezi s hapšenjem Ratka Mladića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: