BiH
0

Del Ponte odbacila ocjene ruske Dume da je ICTY izgubio svrhu

FENA
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Karla Del Ponte odbacila je u srijedu ocjene ruske Državne Dume (donji dom parlamenta) kako nakon smrti Slobodana Miloševića daljnje postojanje suda nema svrhe, nazivajući ih nelogičnim.

"Govoriti u ovom trenutku da je daljnji rad ICTY-a nesvrsishodan i vezivati to uz Miloševićevu smrt je, najblaže rečeno, nelogično", izjavila je Del Ponte za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Haški sud, po njezinim riječima vodi postupke za najteže ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije 90-ih i još nije završio sve poslove.

Poziv ruskih parlamentaraca na zatvaranje Haškog suda znači kako Duma smatra da je sud osnovan samo zbog Miloševića, kazala je.

To ne samo da je apsolutno netačno, već je i opovrgnuto praksom suda, koji je podigao optužnice protiv 160 osoba različitih nacionalnosti zbog najozbiljnijih ratnih zločina, ocijenila je Del Ponte.

Duma je u svojoj jučerašnjoj izjavi među ostalim ustvrdila kako "ICTY nije uspio ostvariti zamisli zbog kojih je utemeljen, kako su njegove odluke visoko politizirane i pristrane, dok su dvostruki standardi u njegovu radu postali mjerilom".

Del Ponte je u izjavi za RIA Novosti odlučno odbacila te ocjene.